×

Nyheter

Våga försöka, våga ta kampen och våga se möjligheterna

Foto: Johanna Wingstrand
Redan under studietiden visade han på stort engagemang och driv genom sina många aktiviteter utöver studierna. Karlstads studenttidning möter Olof Persson, tidigare student på Karlstads universitet, vd på Volvo Cars AB och idag rådgivare åt regeringen.
Olofs tre bästa karriärtips

1. Våga försöka, våga ta upp kampen och våga ta chanserna när de kommer.
2. Planera inte din karriär allt för mycket. Var istället öppen för möjligheterna som dyker upp längs vägen.
3. Arbeta med något du brinner för och tycker är roligt. Det är då man verkligen utvecklas.

Klockan är tolv en solig måndag i augusti inne på Gothia Towers i Göteborg. Det är en typisk måndag, luften är fylld med sorlande röster, människor med resväskor och portföljer skyndar förbi och utanför fönstren hörs spårvagnarnas gnissel. Olof dyker upp prick klockan tolv och vi sätter oss tillrätta i ett par fåtöljer i lobbyn. Att Olof, som själv är från Bohuslän, hamnade just på Högskolan i Karlstad hade med betygen att göra, däremot var ekonomi något han redan tidigt bestämde sig för.

– Jag fick sommarjobb på bank samtidigt som jag valde att läsa ekonomilinjen på gymnasiet, så efter det föll det sig väldigt naturligt att fortsätta på det spåret. Innan det så vet jag inte riktigt, men jag tyckte det verkade roligt.

Olof Persson är en ledartyp. Med en lugn, ödmjuk stämma och en rak hållning förstår man att han är en bra chef. Det visade han på redan under tiden i Karlstad, då han satt med i flera styrelser, bland annat i studentkåren. Dessutom var han general för det dåvarande kårhuset i Klaraborg. Han berättar med ett leende att det fanns gott om aktiviter för studenterna redan då, både inom sport och även med ett väldigt aktivt kårhus som blev den naturliga mötesplatsen för alla studenter. En rolig aktivitet som fanns på den tiden var Solstaffetten, en stafett som sprangs mellan Göteborg och Karlstad universitet.

– Det var alltid något på gång och redan då var det mycket studenter. Sen blir det ju som alltid vad man gör det till.

Han berättar att universitet, eller högskolan, även fast den var mycket mindre än den är i dag, hade en väldigt stark entreprenörsanda. Han menar att skolan verkligen hittat sin nisch vilket är väldigt roligt.

Att man ska engagera sig utöver studierna är något som Olof verkligen rekommenderar. Genom sitt arbete i kårens styrelse fick han en känsla för vad det innebär att sitta med i en styrelse. Att ha mandat och förtroende för att fatta beslut för någon annans räkning. Något som enligt honom själv var nyttigt och utvecklande. Att engagera sig gav dessutom både ett socialt sammanhang och lärde honom att ta ansvar. Olof påpekar dock att om man ska engagera sig ska det vara i något man verkligen brinner för, och inte bara för att det är bra att ha på cv:t.

Då kan det vara bättre att flytta lite sidledes snarare än att hela tiden gå åt samma håll

– Man måste lägga ner tid på det, strukturera upp det så det man gör blir bra, så att man kan gå därifrån och känna att man gjort ett bra arbete.

Olof flikar in att det ju egentligen inte spelar så stor roll vad du engagerar dig i, så länge man gör det och det är något man tycker är roligt. Dessutom tror han det är bra att kunna visa upp att man gjort något utöver studierna när det är dags att söka jobb.

– Kommer du in i ett företag är såklart kunskapsbiten väldigt viktig, men det är också viktigt att kunna visa att man engagerat sig runt omkring studierna. Det visar på både driv och engagemang men även på intresse och en nyfikenhet.

Utöver att engagera sig har Olof två andra lärdomar han tar med sig från studietiden. Den första är att kunna ta in mycket information och på kort tid, att kunna strukturera, sortera och ta lärdom av den.

– Man är ju tvungen att lära sig att hantera mycket information på kort tid, något som jag haft nytta av hela livet.

Det andra anser Olof vara det sociala, att få flytta hemifrån, ta hand om sig själv och lära sig hantera allt som händer under den perioden.

Det plingar till från hissarna några meter bort från där vi sitter och ut kommer tre personer med resväskor. De går med snabba steg genom lobbyn, deras klackskor trummar mot golvet. De verkar ha bråttom, troligen sena till ett flyg. Olof däremot är helt lugn, han ger varje fråga tillräckligt med tid innan han svarar och det märks att han vill ge ett så bra svar som han kan. Vi kommer in på en diskussion om hans karriär efter sin tid på universitet i Karlstad. Efter examen sökte han jobb direkt och hamnade som trainee på ABB, en verkstadskoncern inom elkraft och automationsteknik.

– På den tiden hade man ju lumpen så det blev ett år efter gymnasiet när man gjorde något annat. Så att söka jobb direkt efter examen kändes naturligt.

Många studenter i dag är oroliga inför tiden då det är dags att söka arbete. Ska man ta det första jobbet som dyker upp, eller ska man kanske vänta tills man hittar drömjobbet. Olof säger att det är svårt att ge ett generellt svar på den frågan och att det är mycket upp till en själv att fundera ut det. Generellt sätt menar han dock att det är viktigt att gå in i ett nytt jobb, oavsett vad det är, och se tjusningen i det. Alla jobb har en tjusning och en utmaning i sig, och är arbetet roligt så gör man ett bra jobb och nya möjligheter kan öppna sig. Då får man chansen att gå vidare i karriären.

– Huruvida man ska ta det första jobbet eller vänta är väldigt individuellt, men det viktiga är att man har ett engagemang i det man söker och går in med öppna ögon.

På sitt arbete inom ABB fick Olof förmånen att prova på flera olika inriktningar. Han startade som controller och gick sedan vidare till projektarbete . På avdelningen för copyright research fick han arbeta med teknik och som general manager delvis med försäljning.

Under åren samlade han på sig inriktningar, något som han trycker på är väldigt viktigt i början på karriären. Att inte vara rädd för att våga testa på olika saker. Han tillägger att om man verkligen hittat det man brinner för ska man såklart fortsätta där, men vill man gå åt hållet för general manager är det viktigt att ha erfarenhet från olika verksamheter med sig.

– Det är under de första 5-9 åren i karriären som du har möjlighet att prova på lite olika. Då kan det vara bättre att flytta lite sidledes snarare än att hela tiden gå åt samma håll.

Det är så man får göra oavsett vilken väg man går, ligga i helt enkelt

Genom ABB fick Olof chansen att påbörja en internationell karriär på deras kontor i Zurich. Ett val som givit otroligt mycket. De första åren då han flyttade runt hade han en bra bas inom ABB. Att just arbeta inom storbolag kan vara en bra väg att gå eftersom man då har tryggheten i sin struktur inom bolaget. Att flytta utomlands med familj är en stor grej, men är ändå något som Olof starkt rekommenderar. Man får chansen att lära sig nya kulturer, se hur olika nationaliteter arbetar och träffa nya vänner.

För att påbörja en internationell karriär finns det flera vägar att gå. Antingen kan man följa i Olofs fotspår och börja på ett större internationellt företag och sen försöka söka tjänstgöring utomlands. Det ses ofta som väldigt positivt ur företagets synvinkel. Det behöver inte heller vara genom ett svenskt bolag utan man kan även börja i Sverige på ett engelskt, amerikanskt eller tyskt företag och sedan dra sig närmare huvudkontoret eller någon annan verksamhet de har.

– Jag hade kompisar som helt enkelt sökte jobb direkt utomlands. Om man till exempel var duktig i franska så sökte de jobb på franska bolag. Hade de bolagen dessutom svenska kopplingar eller svensk export blev man direkt högintressant för dem. Det är lite så man får göra oavsett vilken väg man går, ligga i helt enkelt.

En internationell karriär som den Olof har bakom sig tar mycket tid och är inte alltid en dans på rosor. Samtidigt som Olof fick jobbet i Zurich bildade han och hans fru familj och flytten utomlands blev ett teamarbete. Att jobba tillsammans för att hitta lösningar blev en del av vardagen.

– Har man bestämt sig för att göra karriär så krävs det att man ligger i och det krävs mycket tid. Jag tror det är väldigt viktigt att man diskuterar med sin partner och att man är överens om hur det ska fungera. Det är roligt och intressant men inte alltid helt enkelt. Det måste man ha på det klara.

Olof fortsätter med att berätta om hur man kan lyckas med karriären. Han har tre tips som han tycker är bra att ta med sig. Det första är att man måste våga försöka, man måste våga ta kampen och ta möjligheterna när de kommer. Han ler och säger att ofta ångrar man ju det man inte gjort, men väldigt sällan det man gjort. Han hänvisar till sig själv och sin karriär inom ekonomi som sedan byttes mot teknik. Det var inget naturligt steg men han tyckte det lät intressant och tog chansen. Det andra menar Olof är att man inte ska planera sin karriär allt för mycket. En karriär är en dynamisk process som ständigt öppnar upp nya möjligheter, och planerar man allt som man lägger upp sitt träningsprogram kan det bli krångligt.

– Man kanske vill ha den stora riktningen klar men men hur man tar sig dit de första 10 åren tycker jag inte man ska planera i detalj utan snarare öppna upp sig för möjligheterna som ges.

Till sist nämner Olof igen hur viktigt det är att man brinner för det man gör och tycker det är roligt. Det är då man verkligen kan utvecklas. Alla dagar är inte roliga på jobbet men om man lägger ihop alla de dåliga med de bra så ska det i alla fall vara fler bra dagar, säger han och skrattar.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter