Nyhetsmedia har efter SVT:s granskning täckt ett flertal skandaler inom djurhållningen på Sveriges gårdar. Förra veckan hölls ett djurpolitiskt möte i Gläntan där studenter fick visa sitt engagemang.
– Det är viktigt att uppmärksamma när lagar bryts, och ge en röst för djuren som inte har någon, säger arrangören Sara Burnett.
På onsdagseftermiddagen förra veckan kom Miljöpartiet i Värmland till Gläntan för att se studenters engagemang i den djurpolitiska frågan. Studenterna hade informerats i förväg genom sociala medier och posters på campus. Närvarande var ett fåtal besökare vars politiska bakgrund varierade.
– I Sverige är djurvälfärdens lagstiftning en stolthet. Många tycker att djurpolitik är tilltalande och anser att djurförsök är fel, men vi är inte där i dag politiskt, säger Sara Burnett.
Sara Burnett är politisk sekreterare inom Miljöpartiet i Värmland och är den som tagit initiativ till att starta ett djurpolitiskt nätverk i staden.
– När jag var student var djurvälfärdsfrågorna viktiga för mig och det var anledningen till att jag valde att engagera mig politiskt. Miljöpartiet är det enda parti med ett djurpolitiskt program, därav blev det mitt val att gå med i, säger hon.
Vad kan man göra för att bidra till en bra djurvälfärd?
– Tänka på makten man har som konsument och börja där. Alla behöver inte bli veganer, det är inte ett rimligt mål att ha. Men att öppna upp för en diskussion och föra frågan framåt är viktigt.
Jonathan Vänerhagen pluggar tredje året på socionomprogrammet och var en av de få besökare på plats.
– Jag är inte miljöpartist men har varit politiskt aktiv inom djurfrågan i många år, säger han.
Studenten berättar att han först blev engagerad i djurpolitik för några år sedan när han valde att övergå till en vegansk livsstil.
– Jag är uppvuxen med en vegetarisk kost så intresset har funnits länge. Men när jag stötte på djuraktivisters arbete på sociala medier fick jag en ny syn på min konsumtion, kläderna jag bar och maten jag åt.
Jonathan Vänerhagens arbete för djuren syns bland annat på campus via anslagstavlor i Gläntan. Men han delar även ut broschyrer på stan för att öka medvetenheten hos människor.
– Det kan vara klisterlappar på bussen eller broschyrer på universitet. Djurpolitiken är tyvärr väldigt begränsad i Värmland, så det är ofta bara jag och några få vänner.
Vad tycker är det största problemet i djurvälfärden idag?
– Största problemet är särbehandlingen av djur. Alla djur har rätt till sin egen kropp och att leva ett liv fritt från människans utnyttjande. Lantbruksdjur ses som en produkt och inte som individer. Folk rasar när en katt utsätts för djurplågeri, men lidandet av lantbruksdjur får aldrig samma uppmärksamhet.
Studenten säger dessutom att de flesta har hjärtat på rätt ställe men saknar medvetenheten som behövs för att engagera sig.
Det djurpolitiska mötet varade i lite mer än en timme och blev en mötesplats för diskussion, men på grund av för få besökare finns inga planer för ett nytt djurpolitiskt möte på universitetet, berättar arrangören.
– Det hade nog lockat mer besökare om mötet inte var förankrat i ett politiskt parti, utan fokuserade på djurfrågan, säger en besökare.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.