×

Nyheter

En ny studentförening på universitet – medlemmarna: ”Det finns en plattform av solidariska studenter för Palestina”

Foto: Tuva Sandberg

En ny studentförening utvecklas nu på Karlstad universitet. Deras första möte ägde rum på universitet i slutet på förra veckan. Studenterna bakom föreningen kommer från olika utbildningar och några av dem deltog i tältdemonstrationerna tidigare i år. Syftet med den nya studentföreningen är att fortsätta lyfta Palestinafrågan på universitet.

– Tältläger var inte tillräckligt för att få våran röst hörd inne på universitet, säger en student vid Karlstad universitet. 

På torsdagskvällen förra veckan närvarade studenter med olika bakgrund i rum 1D317 för att börja arbetet med den nya föreningen Karlstad Studenter för Palestina. Några av studenterna har tidigare förespråkat för Palestina i samband med tältdemonstrationerna. Medans andra studenter nu läser sin första termin på Karlstad universitet.

> Universitetet avstår politiskt uttalande kring Gaza – studenterna: ”Det är bullshit”

– Encampment kommer vara svårt att genomföra igen och bör undvikas. Istället ska vi lägga mer fokus på att bygga uppmärksamhet för rörelsen eftersom det finns en plattform av solidariska studenter för Palestina, säger Eric Karlsson, socionomstudent vid Karlstad universitet.

Tanken bakom första mötet var att välja en styrelse, diskutera föreningens syfte och hur de ska driva arbetet inom studentföreningen framöver. Till en början kommer fokuset ligga på att värva nya medlemmar. Föreningen kommer delta i demonstrationer som har polistillstånd.

– Vi kommer gå på demonstrationer, men på universitet ska vi skapa diskussion, tankar och förespråka för Palestina. Inte så mycket i form av ren aktivism eftersom vi har en begränsning av hur radikala vi kan vara på universitet, säger Eric Karlsson.

Förhoppningen är att studentföreningen kommer ge medlemmarna möjligheter att arbeta mer organiserat. Längre fram vill de fokusera på att driva folkbildning genom författarföredrag och filmkvällar för studenter och medarbetare på universitet.

– Tillstånds givna demonstrationer, folkbildning i form av författarföredrag, filmkvällar och då särskilt lyfta palestinska röster, säger Malin, student vid Karlstad universitet.

Mötesrummet på torsdagskvällen

Vilken politik kommer bedrivas inom föreningen?

– Vi är emot ockupation, vi är emot apartheid och vi är emot folkmord. Än har vi inte haft tiden att utveckla något mer komplext program, säger Eric Karlsson.

Just nu väntar studentkåren på att få in alla dokument som krävs från Karlstad Studenter för Palestina för att kunna godkänna studentföreningen. Alla stadgar och övriga dokument kommer levereras till studentkåren efter nästa styrelsemöte som äger rum denna vecka.

Läs mer om att bilda en studentförening här.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter