×

Nyheter, Reportage

Studenter på KAU driver egen psykologmottagning: “Alldeles för få som hört talas om det”

Till vänster sitter verksamhetschef Kajsa Knape och till höger psykologstudenten Esmeralda Billinghurst.
Foto: Emil Axelsson

Inne i psykologprogrammets lokaler bedriver programstudenterna en psykologmottagning. Den finns till för behandling av studenter som privatpersoner utan koppling till universitetet. Nu söker de fler patienter inför hösten.

– Man lär sig så otroligt mycket, det går typ inte att beskriva, säger Esmeralda Billinghurst, psykologstudent och amanuens på Karlstad universitet. 

Några terminer in i utbildningen på psykologprogrammet får studenterna känna på att arbeta på en psykologmottagning. Det är första gången de möter klienter och får chansen att tillämpa det teoretiska de lärt sig tidigare i utbildningen i patientmötena. Varje år tar de in drygt 100 patienter som får komma dit en gång i veckan. Mottagningen är öppen både höst-och vårtermin med sommaruppehåll och har rullat på sedan öppningen 2018.

Mottagningens syfte har två mål, dels att studenterna får en bra utbildning i psykoterapi, och dels att de patienter som söker ska få god vård. 

På mottagningen erbjuder man två behandlingsformer. Kognitiv beteendeterapi (KBT) och psykodynamisk terapi (PDT). Patienterna kan behandlas för depression, fobier av olika slag, generaliserad ångest (GAD) och panikångest.

– Nu under hösten tar vi gärna emot personer med olika typer av fobier, säger Kajsa Knape, verksamhetschef på mottagningen

De vanligaste problemen patienterna söker för är ångest i olika former, stress och nedstämdhet. Även svårigheter i relationer. En del vill lära sig sätta gränser bättre eller bara förstå sina egna reaktioner. 

Det är däremot inte alla problem som kan behandlas. Mottagningen tar inte emot psykotiska tillstånd, beroendesyndrom eller bruk av illegala droger, eller bipolär typ 1. Inte heller anorexi, PTSD (posttraumatiskt stressyndrom), svår depression eller allvarliga tankar på suicid och inte heller personlighetssyndrom. 

Utanför psykologmottagningen

Studenternas mottagning har vissa skillnader från en mottagning på en vanlig vårdcentral. Här arbetar de med tätare kontakt och längre behandlingar. Därav får patienten chansen att testa olika behandlingar för att hitta den som passar bäst. Verksamhetschefen anser att man på vårdcentralen inte har den långvariga och täta kontakten med patienterna som studenternas mottagning erbjuder. Mottagningen är också kostnadsfri. 

– Går man privat kan det vara svårt att ha råd med, och på vårdcentraler samt inom psykiatrin är det ju ofta långa köer och svårt att få tid så ofta man vill, säger Kajsa Knape. 

En annan skillnad är att varje samtal filmas för utbildningens skull. Studenterna får hjälp av handledare efter varje samtal, där alla är legitimerade psykoterapeuter. 

Givande för utbildningen

Enligt Esmeralda är det något helt annat att utföra terapin i verkligheten än att läsa om. Psykologprogrammet är väldigt teoretiskt de första åren och därför väldigt givande att få se vad som händer i rummet. 

– Man kan ta åt sig mycket mer från det man lär sig på föreläsningarna. Man kan applicera det och ha det i åtanke, säger Esmeralda Billinghurst.

Hur kontaktar man er om man vill besöka mottagningen?

– På vår hemsida finns ett anmälningsformulär där man fyller i sina personuppgifter, säger Kajsa Knape. 

Läs mer om pyskologmottagningen här.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter