Under tisdagen besökte Anders Hansen, författare och psykiatriker, Karlstads universitet för att hålla en jubileumsföreläsning i Aula Magna, där han föreläste om hur digitaliseringen påverkar vår hjärna och livet i stort. Föreläsningen, kretsade kring begreppet ”skärmhjärnan”, som även är titeln på hans bok från 2019.
— Vi är inte i slutet av vår digitalisering, vi har bara tagit våra första bebissteg in i det, säger Anders Hansen, i en intervju till Karlstads studenttidning.
Efter föreläsningen fick publiken möjlighet att ställa frågor och reflektera kring ämnet i en öppen frågestund. Vi på Studenttidningen fick även chansen att träffa Anders Hansen för att ställa ytterligare frågor om hans tankar om digitaliseringen och hur man som student kan förhålla sig till de nya utmaningarna.
— Det handlar inte om bakåtsträvande utan om att må så bra som möjligt, säger Anders Hansen.
Så inleder Anders Hansen sin reflektion över hur digitaliseringen påverkar vår hälsa, ett tema som både genomsyrar hans föreläsning och samtalet under intervjun. Anders Hansen menar att det inte handlar om att avfärda tekniken, utan om att förstå dess påverkan och hitta sätt att leva i balans med den.
— Vi är byggda så att vi behöver vår motion, vi behöver sömn, vi behöver ses, och de sakerna kan man aldrig kompromissa bort, säger psykiatrikern.
Men han betonar också att dessa behov ofta blir bortprioriterade i dagens samhälle.
— Samtidigt så slits man ifrån dem på grund av tekniken, förklarar Anders Hansen.
Han avslutar med att poängtera att om man verkligen förstår hur digitaliseringens ”förföriska kraft” påverkar oss, kommer man lättare kunna ta klokare val.
Anders Hansen berättar att han själv blev intresserad av digitaliseringens påverkan på människan när han insåg att hans intresse för böcker blev lidande på grund av digitaliseringen.
— Är telefonen så förförisk att den ersätter mitt intresse för böcker? säger Anders Hansen.
Anders Hansen uttrycker att han varken ser positivt eller negativt på framtiden för vårt förhållande till digital teknik. Han menar att vi bara har tagit våra första steg in i en ny tid. Samtidigt betonar han att digitaliseringen har sina positiva sidor, men att vi måste förstå de potentiellt negativa effekterna för att kunna hantera dem på ett hälsosamt sätt.
— Ju mer man lär sig om det, desto mer kommer man vilja förändra, konstaterar Anders Hansen.
Som psykiatriker vill föreläsaren uppmana studenter att läsa på och förstå vad digitaliseringen och sociala medier gör med vår hjärna och hälsa. Genom den kunskapen menar han att man kommer att kunna fatta klokare beslut och hitta en bättre balans.
Anders beskriver mobilens förföriska kraft med en liknelse att ha godis framför sig hela tiden.
Han förklarar att det är svårt att stå emot när tekniken ständigt är där, precis som vi inte skulle ha godis runt omkring oss hela tiden för att inte överkonsumera det. Det är viktigt att lägga telefonen långt ifrån sig när man jobbar eller pluggar för att undvika att den ska bli ett störningsmoment.
– Det sista jag vill göra är att tala om för någon hur den ska leva utan det är såhär du funkar, så här är vi uppbyggda, de här sakerna är akilleshälar i oss på grund av vår evolution. När man vet det, då kan man i alla fall göra något åt det, förklarar föreläsaren.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.