Den 4 februari 2025 skriver in sig som en av de mörkaste dagarna i svensk historia. Enligt polisens presstalesperson Gabriel Henning har skjutningen på Campus Risbergska i Örebro tagit 10 liv plus gärningsmannens, samt ett ännu oklart antal skadade. I ett samtal med Studenttidningen kommenterar Jerker Moodysson, rektor på Karlstads universitet händelsen och berättar att universitetet ständigt jobbar för en ökad säkerhet.
– Även om vårat systematiska säkerhetsarbete pågår som tidigare så handlar det om att respektera folks oro och informera, berättar han.
Vid 12:30-tiden på tisdagen gick en man till attack mot Campus Risbergska i Örebro, den delen av skolan där ett Komvux bedrivs. Gärningsmannen ska enligt Aftonbladet vara i 35-årsåldern och han ska även ha skjutit sig själv till döds efter polisen anlänt till platsen. Attacken är den dödligaste som Sverige någonsin skådat, med fler dödsoffer än både Terrorattacken på Drottninggatan 2017 och skolattacken i Trollhättan 2015 sammanlagt.
I ett samtal med Karlstads studenttidning säger Karlstads universitets rektor Jerker Moodysson att skolskjutningen i Örebro påverkar hela utbildningssektorn.
Hur går era tankar efter händelsen i Örebro?
– Jo men det är ju en ofattbar tragedi som är svår att ta in. Jag tror hela utbildningssektorn och hela samhället är chockade och förtvivlade. I det lite större perspektivet så har vi ju sett liknande tragedier i andra länder tidigare, och jag tycker det är viktigt att vi undviker att spekulera för mycket runt vad som hänt för det kommer fram på sikt. Nu tänker vi främst på de som drabbats och de anhöriga, alla som påverkas av det här traumat och naturligtvis alla kollegor och studenter som känner oro, säger Jerker.
Tror du att det kommer bli aktuellt med någon typ av säkerhetsåtgärd här på KAU till följd av det som hänt?
– Vi jobbar ju systematiskt hela tiden med olika typer av säkerhetsåtgärder på Karlstads universitet. Händelsen i Örebro har egentligen ingen direkt påverkan på säkerhetsarbetet här, men däremot så väcker ju en sån här händelse naturligtvis känslor och oro och vi måste ju i vårt säkerhetsarbete hantera både faktisk och upplevd trygghet. De omedelbara åtgärder som vidtas hos oss till följd av händelsen handlar främst om information och stöd till såväl chefer och medarbetare som studenter.
Jerker fastslår att trots att universitetets säkerhetsarbete fortsätter som vanligt så handlar arbetet just nu mycket om att informera. Han berättar också att KAU har ett bra samarbete med diverse myndigheter såsom polis och säkerhetspolis.
För de studenter som eventuellt känner sig oroade till följd av händelsen i Örebro så erbjuder Studenthälsan stöd till de som behöver. Jerker är tydlig med att det det är förståeligt att studenter känner oro och att det kan te sig på olika sätt för olika människor. Men han menar också att hotbilden inte är ökad och att det är viktigt att behålla lugnet och vara rationell trots eventuell oro.
– Oro är en helt naturlig reaktion och jag delar den förtvivlan som många känner. Däremot vill jag understryka att händelsen i Örebro betraktas i alla fall enligt den information polisen gett som en enskild händelse och det finns inga tecken som pekar på en ökad hotbild mot andra skolor, lärosäten eller städer. Så jag har full respekt för att man känner oro och förtvivlan men vi ska försöka att inte gripas av panik eller skräck och inte låta det begränsa vårat liv. Vi kan känna samma nivå av trygghet som vi känt sen innan, försäkrar han.
Uppgifter om skjutningen kan komma att uppdateras när mer information tillkännages.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.