Föreningen arbetar med att lyfta mänskliga rättigheter och uppmärksamma kränkningar samt lagstiftningar på universitetet. Det är den första föreningen på Karlstads universitet som arbetar med dessa typer av frågor.
– Vi vill engagera fler studenter. Det ska vara kul att arbeta ideellt men även meningsfullt, säger Amanda Olausson.
Föreningen har sitt säte på universitetet och har tidigare agerat för den svensk-iranske forskaren och läkaren Ahmedreza Djalali som har dömts till döden. Amnesty Student Group KAUs arbetsuppgifter varierar. De arbetar med namninsamlingar, granska lokala rapporteringar och att kontakta utrikesmyndigheten.
Under covid-19 har föreningen inte varit närvarande på universitetet. Istället har de fokuserat på sin digitala verksamhet. Amnesty Student Group KAU har fått bra respons från studenterna vid universitetet.
– Vi tar vårt ansvar precis som alla andra. En del människor har tagit sin tid att medverka och vi har haft intressanta diskussioner. Det kommer även nya medlemmar, studenter men även utomstående, hela tiden som inte visste om att föreningen fanns.
Den 10 december är det den internationella dagen för mänskliga rättigheter. Tillsammans med ELSA (The European Law Students’ Association) har föreningen har sin första föreläsning om strukturell diskriminering och förtryck i Sverige. Föreläsningen kommer att ske digitalt på plattformen Zoom.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.