Kårvalet pågår i år mellan den 19 mars och 23 mars. Tanken bakom om att helt digitalisera kårvalet är att underlätta för de studenter som inte finns på plats på universitetet under kårvalsveckan.
– Vi kände att det var krångligt att ha röstningen både på papper och digitalt. Genom den här ändringen kan vi samtidigt göra det enklare för till exempel distansstudenter, de som befinner sig på praktik och för de som studerar vid Musikhögskolan Ingesund, säger Sebastian.
Hoppas på högre valdeltagande
För att vara röstberättigad i kårvalet krävs det att man är medlem i Karlstads Studentkår. Tidigare år har valdeltagandet legat på runt tolv procent. Sebastian berättar att det här är något man hoppas kunna förbättra något i årets val, men betonar samtidigt att det är svårt att mäta vad ett bra valdeltagande innebär.
– Vi har sett att valdeltagandet ligger ungefär lika på andra universitet också, men det klart att förhoppningen är att kunna öka valdeltagandet.
Enligt Sebastian kan det vara flera faktorer som spelar in i det förhållandevis låga valdeltagandet. Bland annat kan det vara så att studenter redan är ganska nöjda med vad de får ut av kårhuset. Sen kan också vetskapen om valet vara låg.
– Vi har just avslutat en kampanj som gått ut på att få folk att ställa upp i valet. Under valveckan kommer de som ställt upp stå i Gläntan och göra reklam för sig själva.
Den 12 mars offentliggörs alla listor och namn som studenterna kommer kunna rösta på. Efter det menar Sebastian att mycket av ansvaret ligger på de som ställer upp i valet att locka väljare. Han hoppas också att många tar chansen att faktiskt gå och rösta.
– Att rösta i kårvalet är det enklaste sättet att vara med och påverka vad kåren ska arbeta med under det kommande året, säger Sebastian.
Måndag 19 mars arrangerar Karlstads studenttidning debatt i café Gläntan kl. 12.15 mellan de olika listor som ställer upp i kårvalet.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.