×

Campus

Hjälp! Sal 1D237? Var värmer jag maten? Vad är en akademisk kvart?

Foto: Karlstads universitet
Första tiden på universitetet är fylld av både glädje och förväntan – men inte minst av förvirring. Som tur är finns det gott om tips och trix för att du som är ny här på Karlstads universitet ska kunna ta tillvara på allt det härliga som studentlivet erbjuder.

Kurslitteratur
Något av det första du behöver göra som ny student är att skaffa all kurslitteratur som behövs för de kommande kurserna. Ofta är det många böcker som ska inhandlas – något som sällan blir så billigt som man tänkt sig. Campusbokhandeln är en av flera bokhandlar som säljer både ny och begagnad kurslitteratur. Fördelen här är att Campusbokhandeln både finns på nätet och på universitetet, alldeles intill Gläntan, och därför blir ett smidigt alternativ. Ett annat alternativ är att fråga studenter som läst kursen tidigare, vilket kan göras både via universitetets officiella sida på Facebook
eller via någon av studentföreningarnas egna Facebooksidor, vilket gör det ännu
enklare att få hjälp.

Hitta på universitetet
Var ligger hus nio, vad är södra gångstråket och hur tar jag mig till sal 21A344? Till en början kan universitets korridorer verka både krångliga och svåra att hitta i. Men allt eftersom kommer det bli betydligt mycket enklare att hitta eftersom alla salar är döpta efter samma mönster. Sal 21A333 ligger till exempel i A-delen i hus 21 på våning tre.

Den första siffran innan bokstaven i salsnamnet berättar i vilket hus salen finns, och den första siffran efter bokstaven berättar på vilken våning salen ligger på. Sal 1D237 ligger till exempel i D-delen i hus ett på våning två.

Glömmer du minnesregeln finns det tydliga kartor över hela campusområdet uppsatta vid alla ingångar på universitetet, och annars är det bara att fråga en annan student.

På kartorna kan du även se var de olika fakulteterna har sina kontor, så som studievägledare, lärares arbetsrum, studenthälsan och tentamenssalarna.

Ett tips om du letar efter en bra plats att plugga på är den tysta våningen i biblioteket. Där får inga grupparbeten ske och mobiltelefoner ska vara i tyst läge. Där finns det både arbetsplatser i öppet landskap, men även mindre arbetsrum där det går att stänga dörren om sig för att kunna arbeta ostört. Det finns gott om arbetsplatser för självstudier och grupparbeten på övriga campus också. I flera hus finns det både grupprum och arbetsplatser, som i hus 1D och hus 21. Via “Min sida” på kau.se kan du dessutom boka grupprum över hela campus

Stöd och hjälp
Att plugga på universitetet innebär att man bestämmer mycket själv över hur man lägger upp sitt pluggande. Detta har både för och nackdelar. Ett tips är att planera studietiden och att samarbeta med andra studenter i samma kurs eller studiegrupp.
Att arbeta med uppgifter i grupp underlättar betydligt om uppgiften är krävande. Arbetar ni i grupp får du dessutom tips av andra studenter hur de lägger upp sina studier samtidigt som ni dessutom kan hjälpa varandra med eventuella frågor som rör studierna. Att plugga på universitetet kan vara olika kämpigt för olika studenter, vilket gör att du kan behöva prova olika sätt att plugga för att hitta det sätt som passar bäst för just dig.

Behöver du hjälp eller stöd med till exempel studieteknik, referering eller skrivhandledning finns det mycket hjälp och stöd att få på universitetet. I studieverkstaden i biblioteket kan du få hjälp med tips om studieteknik, söka information, referera och presentera inför grupp. Du kan även få skrivhandledning, som erbjuds både via drop in och som individuell handledning.

Är du förälder och pluggar anordnas det lunchmöten kring hur det är att vara både studerande och förälder. Vill du förbättra din engelska kan du boka särskild handledning i engelska. Förutom allt detta finns massor av information om studieteknik, refereringsteknik och skrivhandledning på bibliotekets sidor på kau.se.

Mat
Ibland blir dagarna på universitetet långa och du kan behöva äta både lunch, mellanmål och middag på skolan. Det finns därför gott om både caféer, restauranger och ställen att värma matlådan. Café Gläntan är beläget mellan hus ett och tre och utgör navet på universitet. Här finns enklare lunch, smörgåsar, fika, kaffe samt microvågsugnar och kylskåp. Hos Café Selma i bibliotekshuset, intill välkomstcentret, finns enklare luncher, fika, smörgåsar och kaffe. Hos Café Elva i hus elva finns både enklare lunchbuffé, där du betalar för vikten på maten, micros, smörgåsar, fika och kaffe. Hos Café Vänern i hus 21 finns enklare lunch, smörgåsar, fika och kaffe.

På andra sidan gatan, i Studenternas Hus, finns Claessons Andra som serverar husmanskost och som dessutom erbjuder 10 procent i studentrabatt vid uppvisande av studentkort. För dig som har med matlåda finns det microvågsugnar vid café
Gläntan, samt flera mindre lunchrum utspridda över hela campus. Ett tips är lunchrummet på andra våningen i hus 1 som brukar ha både lediga bord och microvågsugnar. Blir du godissugen mellan varven finns det flera godis och läskautomater utställda på flera platser på campus.

Något att tänka på är att du får sitta och äta din matlåda nästan överallt på universitet. Undantagen är restaurang Solsta Inn, på bottenvåningen i hus ett där du endast får köpa mat där det finns ett avgränsat område där du med egen matlåda får sitta. Under intensiva dagar med plugg går det åt en hel del kaffe, vilket går att köpa i samtliga kaféer på universitet. För att dra ner på kostnaderna för kaffe är en smart investering att inhandla en termos som du fyller med kaffe på morgonen innan skolan börjar.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter