×

Campus

Maten som håller igång din vardag

Vårterminen är i full gång och troligtvis sitter du just nu med tentaplugg, uppsatser eller andra åtaganden. Stressen kanske börjar krypa på men kan bland annat lindras med motion och näringsrika måltider. Olika situationer kräver olika måltider och därför hjälper vi dig en bit på vägen i dessa vanliga scenarion.

Tenta om 30 min

Scenario: Du försover dig till tentan och du måste vara i salen om 30 minuter. Frukosten får ta max 15 minuter.

Du behöver: Energi och mättnad som räcker hela den tre timmar långa tentan.

Du kan äta: Fiber-havregrynsgröt. I mikron lagar du det på tre minuter och tillbehör som ger bra energi och håller dig mätt kan vara frukt, nötter och bär. Till exempel blåbär, ­torkade gojibär och valnötter.

Promenad i solen

Scenario: Du har en ledig förmiddag och din vän har ­föreslagit en promenad till­sammans. Du vill känna dig lagom mätt utan att riskera att få håll.

Du behöver: Snabb energi och ett litet mellanmål före ­promenaden. Efter ­promenaden behöver du fylla på med en mättade, fiberrik frukost.

Du kan äta: En apelsin som ger dig C-vitamin och som piggar upp. En proteinrik produkt ­såsom kvarg mättar lagom. ­Efter promenaden är ett fiberrikt bröd bra. Med pålägg såsom kalkon, avokado, grönsaker och keso får du i dig protein och bra fetter.

Lång dag med föreläsningar

Scenario: Nästan alla vet hur det känns, dagen består av två långa föreläsningar utan ­praktiskt arbete. Förutom lunch och korta pauser ska du sitta på en stol i cirka sju timmar.

Du behöver: Långvarig energi som håller dig vaken och något varmt eftersom att stillasittande kan göra dig frusen.

Du kan äta: Omelett som innehåller proteinrika ­ingredienser såsom mjölk och ägg vilket mättar länge. Ägg innehåller dessutom D-vitamin som bland annat är bra för immunförsvaret. Eftersom att vi får i oss mindre D-vitamin på vintern är det viktigt att få det via maten. I omeletten kan du även ha kalkon som är proteinrikt samt spenat som är en antioxidant och innehåller både järn och C-vitamin som minskar stress.
Om du tycker om en sötare frukost är bananpannkakor att rekommendera. Grunden består av en banan och två ägg, som innehåller mycket fibrer och protein. Tillbehör såsom kvarg och bär är bra källor för protein och C-vitamin.

Till lunch behöver du något uppiggande och mättande. En sallad med avokado och fet fisk innehåller bra fetter som mättar. Fisken ger dig även D-vitamin och Omega-3 som är bra för hjärtat.

Glöm inte heller att mellanmål är viktigt på föreläsningar, till exempel lite nötter eller en fiber­rik smörgås håller dig alert och du kan koncentrera dig bättre. Tycker du inte om att sitta och knapra i salen kan en smoothie vara ett alternativ.

Filmkväll

Scenario: Det är fredag och du ska slänga dig i soffan framför en film efter en lång, krävande vecka.

Du behöver: Något som du tycker är gott att mumsa på till en film.

Du kan äta: Det som du mår bra i sinnet av. Här är det viktigaste att varva ner och det gör du bäst genom att lämna kost-tänket ett tag. Nyckelordet är dock lagom, för mycket socker ökar risken för diabetes men i en lagom mängd medför socker en utsöndring av endorfiner viket ökar kroppens välbefinnande.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter