×

Campus

Så förbättrar du din studieteknik

Att hitta en bra plats att plugga på är viktigt för hur väl studierna går - och hur lätt det är för dig att plugg.a Foto: Ola Håkansson
Det kan vara svårt att kasta sig in i universitetsstudierna, oavsett om du kommer direkt från gymnasiet eller har arbetat i flera år. Därför har vi har samlat de bästa tipsen för att du lättare ska kunna klara den första tentan eller skriva den första uppsatsen.

Ditt arbete är böckerna
Välkommen, du har precis blivit anställd som studerande på din utbildning! Skolan är som ditt jobb, inte ditt fritidsintresse. Ha för vana att komma till skolan en viss tid, oavsett om du har föreläsning eller inte. Sätt dig och plugga och åk hem på eftermiddagen, precis som du skulle gjort om du haft ett vanligt arbete. Detta ger dig rutiner i att studera effektivt och du kan spendera kvällen med att läsa en bok eller spela datorspel utan dåligt samvete. När du fått in rutinen behöver du inte sitta 08 till 16 varje dag för att du ska plugga effektivt, men det är en bra utgångspunkt.

Delmål och morot
Bryt ner de stora uppgifterna i delmål: plugga på ett kapitel, lär dig ett visst antal begrepp eller skriv ett visst antal ord på uppsatsen. Använd någon form av morot för att hålla motivationen uppe. Kanske får du smälla i dig en hel chipspåse om du läser två kapitel från kurslitteraturen, eller så får du följa med till studentpuben när du skrivit 500 ord.

Utan sömn, ingen dröm
Sömnen är enormt viktig för att du ska orka lära dig. Om hjärnan är trött spelar det ingen roll hur mycket du läser, hjärnan pallar inte med att ta in informationen ändå. Sitt inte uppe halva nätterna och tänk att du kan ta igen sömnen på helgen, för du vet egentligen att det inte kommer ske. Det krävs mer än en sovmorgon för att du ska kunna ta igen alla missade timmar!

Repetera mera
”Repetition is the mother of all learning” som de gamla grekerna sade. Detta stämmer fortfarande, 2 000 år senare. Repetera ord, glosor och begrepp flera gånger för att det ska fastna. Rabbla högt för dig själv när du står och lagar mat, eller ta hjälp av en kompis som förhör dig. Repetera även kort det du lärt dig under dagen innan du går och lägger dig, det hjälper hjärnan att processa informationen.

Tro inte att du kan skippa föreläsningarna
Det är hjälp som skolan anordnar för din skull, utnyttja det. Går du på föreläsningarna kommer du förstå ämnet och kurslitteraturen mycket bättre än de som inte går. Har du en föreläsning tidigt på morgonen och tänker ”äsch, jag kan kolla på power pointen på It’s learning när jag vaknar”, tänk om!

Gör som scouterna och var förberedd
Många gånger finns det lässcheman för vad som kommer komma på föreläsningarna och vilka kapitel i kurslitteraturen som berörs. Om du läst kurslitteraturen innan föreläsningen kommer du känna igen delar från dem när det tas upp. Detta gör att hjärnan blir mer intresserad av vad som
sägs, och du får mer förståelse för vad det handlar om. Ett simpelt tips om du har svårt att hänga med i kurslitteraturen eller på föreläsningarna.

För anteckningar och våga fråga
Du har hört det tusen gånger tidigare, men det finns inga dumma frågor. Skriv anteckningar under föreläsningarna och är det något du inte förstår, fråga! Chansen är att många andra inte heller förstår. Du kanske tycker det är jättepinsamt att räcka upp handen och fråga inför hela klassen, passa i så fall på att fråga läraren under rasten eller efter föreläsningen.

Sammanfatta dina anteckningar
Då tränar du hjärnan på att kunna ta fram informationen igen när det behövs. Samtidigt får du en bra blick på vad du faktiskt kan, vad du inte minns och vad du behöver plugga mer på. Det sammanfattade dokumentet blir även en bra utgångspunkt för när du ska börja repetera fakta. Du har det viktigaste samlat i ett dokument, och slipper hoppa från föreläsning till föreläsning.

Hitta din plats
Nästan alla dessa tips är värdelösa om du försöker studera på en plats där du inte kan koncentrera dig. Hitta en plats där du kan plugga utan att bli avbruten och störd. Tysta avdelningen på biblioteket, ett förbokat grupprum eller översta våningen i hus 21, var än du känner dig trygg och
lugn. Stäng sedan av mobilen och strunta i sociala medier. Det är den största boven i förlorad koncentration. Du kommer inte få någonting gjort om du hela tiden ska avbryta pluggandet för att kolla Facebook eller Snapchat.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter