×

Campus

Ökat antal antagna inför höstterminen

Rekordmånga nyantagna börjar studera vid Karlstads universitet i höst. Foto: Karlstads universitet
Under torsdagen får 13 440 personer besked om de antagits till en utbildning vid Karlstads universitet i höst. Årets siffror visar en ökning av antalet antagna jämfört med förra året.

På torsdagseftermiddagen publiceras antagningsbeskedet inför höstterminen 2018. Totalt antas inför höstterminen 13 440, vilket är en ökning med 414 studenter jämfört med antagningen inför höstterminen förra året. Samtidigt ökar även antalet som antas till en programutbildning, från 4 040 förra året till 4 164 i år.

Det mest populära programmen vid Karlstads universitet är juristprogrammet som i år antar 160 nya studenter och som har drygt 2 000 reservplatser. Psykologprogrammet, det näst mest populära programmet, antar 32 nya studenter och har inför höstterminen 1 700 reserver. Socionomprogrammet, det tredje mest populära programmet, tar in 60 nya studenter och har 1 100 reservplatser.

– Med tanke på att söksiffrorna går ner i hela landet är det betryggande att se att antalet antagna ökar även i år. Det är högt tryck på vissa mycket populära program som också står för en stor andel av de reservplacerade. Glädjande är också att lärarprogrammen faktiskt har ökat något med tanke på lärarbristen som råder, säger rektor Johan Sterte.

Nationellt antas inför höstterminen 275 231 sökanden vilket är en ökning med 5 940 personer, motsvarande 2,2 procent. Andelen behöriga sökanden minskar med 5 143 personer, motsvarande 1,5 procent.

– Antalet antagna till högskolan ökar för tredje året i rad. Samtidigt minskar antalet behöriga sökande och det är något vi behöver titta närmare på. Det är viktigt att alla som söker en högskoleutbildning gör ett klokt och välinformerat val, säger Sofie Nordhamren, tillförordnad avdelningschef vid Universitets och högskolerådet, UHR.

Senaste svarsdag inför höstterminens studier är den 27 juli.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter