×

Campus

Praktiskt med praktik

Det är inte alla utbildningsprogram på högskolor och universitet som har praktik på schemat, men kanske skulle fler programstudenter haft nytta av det?

Jag är nog inte ensam om att vid flera tillfällen fundera över om jag valt rätt i mina studier och praktik kan vara ett sätt att som student undersöka om man är på rätt spår. Det är inte bara ett sätt att ta reda på om man valt rätt, det är också en möjlighet att skaffa erfarenhet, knyta kontakter och bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Om du vill få lite mer praktisk erfarenhet och en inblick i arbetslivet så finns det några bra utgångspunkter.

1. Ta reda på vilka alternativ som finns

Ta först reda på om ditt program innehåller någon praktik eller om du under en fri termin kan söka en praktikkurs. Om så inte är fallet så kan du överväga att ta en paus i studierna för att skaffa dig lite mer praktisk erfarenhet.

Karlstads universitet har även Uppdragsbörsen, en websida där organisationer lägger upp uppdrag i form av praktik, examensarbeten eller jobb-erbjudanden riktade till studenter.

Det går dock också lika bra att du använder dig av ditt personliga nätverk, skapar kontakter på arbetsmarknadsdagar eller ser på olika företag och organisationers hemsidor.

2. Kolla upp ekonomin

En viktig fråga för studenter att ställa sig är vad man ska leva på som praktikant. För dig som har turen att ha praktik som en del av dina studier är du berättigad studiemedel från CSN, men annars är praktiklön eller stipendier ett alternativ. Praktiklön betalas ut av arbetsgivaren och brukar inte vara i närheten av en ingångslön men bör vara nog för att du ska kunna betala räkningarna.

3. Se till att ha allt på papper

När du väl har hittat en praktikplats så är det väldigt viktigt är att du får ett praktikavtal som avtalar hur länge du ska praktisera, vilka arbetstider och arbetsuppgifter du har, vem som är din handledare och vad din eventuella lön eller ersättning ska vara. Efter praktiken får du heller inte glömma att få ett arbetsintyg som också har ett skriftligt omdöme.

Stipendier är oftast lite mer specifika och du kan behöva uppfylla vissa kriterier, men kan också i bästa fall täcka alla utgifter. Stipendier är mer vanliga för de som praktiserar utomlands.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter