×

Campus

Universitetet får starta tandhygienistutbildning

Foto:

Karlstads universitet får rättighet att utfärda examen som tandhygienist.

Det meddelade UKÄ på onsdagen, ett beslut som innebär att tandhygienistutbildningen kommer att starta igen.

Karlstads studenttidning berättade i mars förra året att Karlstads universitet ansökt om Universitetskanslersämbetet, UKÄ, att få starta tandhygienistutbildningen igen. Detta efter flera års frånvaro sedan den, tidigare, tvååriga tandhygienistutbildningen lades ned 2014.

På onsdagen meddelade UKÄ att Karlstads universitet får rätt att utfärda tandhygienistexamen igen, ett beslut som tas emot med varm hand på Karlstads universitet:

– Det här är ett mycket glädjande besked. Ett tandhygienistprogram är mycket efterlängtat av såväl studenter, värmlänningar som av arbetsgivare regionalt och nationellt, säger Johan Sterte, rektor för Karlstads universitet, i ett pressmeddelande.

– Tandhygienistutbildningen kommer att präglas av högkompetenta lärare och det finns en mycket god arbetsmarknad efter avlagd examen. Det vi arbetat fram är ett unikt upplägg tillsammans med flera regioner i mellansverige, men framförallt med Region Värmland, som garanterar studenterna tillgång till bra praktik under utbildningen, säger Heléne Hjalmarson, prefekt för institutionen för Hälsovetenskaper.

Universitetet avser att i samverkan med Region Värmland nu att starta den första akademiska tandvårdskliniken i landet, där man kombinerar och integrerar utbildning, forskning och klinik.

– Vi ser verkligen fram mot att redan nu i höst välkomna våra första tandhygieniststudenter till Värmland och Karlstads universitet! I de här Coronatiderna med svåra konsekvenser för arbetsmarknaden är det extra viktigt att återuppta ett yrkesprogram vid Karlstads universitet som kommer att garantera arbete i framtiden, säger Helene Hjalmarson.

Inför höstterminens antagningsomgång, som stängde i förra veckan, har programmet sökts av 867 sökande, varav 199 förstahandssökande.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter