Avhandling= Utförlig vetenskaplig bok eller uppsats.
B/C/D uppsats= Innan examen skrivs en uppsats. Det finns tre olika typer av uppsatser. B-uppsats som skrivs inför en tvåårig högskoleexamen. C-uppsats, eller kandidatuppsats som det också kallas, inför en kandidatexamen, samt D-uppsats, även kallad master- eller magisteruppsats, inför examen på avancerad nivå.
Fakultet= Kallas studenternas och personalens arbetsplats vid de olika ämnena. Här bedrivs utbildning och forskning.
Ladok= Datasystem som hanterar alla uppgifter om våra studenters namn, personnummer, adress, studieresultat, examen med mera.
Kandidatprogram= Motsvarar tre års heltids-studier (180 högskolepoäng) på grundnivå.
Magisterprogram= Motsvarar ett års heltidsstudier (60 högskolepoäng) på avancerad nivå.
Masterprogram= Motsvarar två års heltidsstudier (120 högskolepoäng) på avancerad nivå.
Studentkåren= Den enade studentrösten vars främsta uppgift är att bevaka kvaliteten på utbildningarna och se till att studietiden blir så bra som möjligt.
Studentombud= Tjänsteman vid studentkåren som erbjuder stöd till studenter som känner sig orättvist eller felaktigt behandlade under sin studietid.
Teletubbieskullarna= De gröna kullarna framför huvudingången till Universitet.
Kurslitteratur
En av de första sakerna nya studenter måste göra är att skaffa all kurslitteratur som behövs för de kommande kurserna. Det är många böcker som ska köpas och de är inte alltid billiga. Ett tips är campusbokhandeln som är belägen på skolan bredvid Gläntan. Här kan du jämföra priser på kurslitteratur och välja om du vill köpa en ny upplaga av boken eller en begagnad för ett billigare pris.
Det finns även alternativet att fråga studenter som läst kursen tidigare. Detta kan göras via universitetets facebook. Många studentföreningar har även egna sidor på facebook för sina respektive program där man kan fråga om att få köpa eller sälja kurslitteratur.
Hitta på Uni
Att hitta sin väg runt på Universitetet kan som ny student vara komplicerat. Alla föreläsningssalar på Uni är numrerade efter i vilken byggnad de ligger och på vilken våning de är. Som ett exempel ligger sal 12C236 på andra våningen i C-delen i hus nummer 12. Viktigt att komma ihåg i skolans huvudbyggnad är att tysta våningen i biblioteket räknas som våning ett. Har du ändå svårt att hitta finns tydliga kartor över Campus uppsatta vid huvudentrén där du kan se var du ska gå. Här kan du även se var de olika fakulteterna på skolan befinner sig, såsom studievägledare och var lärarna har sina arbetsrum.
Ett annat tips när du letar efter en bra plats att plugga på är den tysta våningen i biblioteket. Där får inget grupparbete ske och mobiltelefoner ska vara på ljudlöst. Det finns även flera små rum att kunna arbeta ostört i. Detta är en bra plats att studera om du vill ha lugn och ro inför en tenta. På universitetet finns det gott om platser att plugga på, både för grupparbeten och för enskilt arbete. Det finns inte bara platser i huvudbyggnaden utan även i de omkringliggande byggnaderna 11, 12 och 21:an. Du kan dessutom boka grupprum via universitetets hemsida.
Matkostnader
En av de största kostnader som student är maten. På Uni finns det flera bra kaféer och restauranger som serverar alla typer av mat men om du vill spara in på kostnader är ett tips att ta med egen matlåda och värma i någon av de många mikrovågsugnar som finns på skolan. Dessa finns i Gläntan, 21:an samt i hus 11. Det finns gott om kylar på skolan att kyla maten i fram tills lunch. Du får sitta och äta din matlåda nästan överallt på skolan, undantag är dock i restaurangen Solsta Inn på bottenvåningen där du endast får köpa mat. I 11:ans restaurang måste du sitta i ett avgränsat område om du har egen matlåda. Som student spenderar man många timmar med näsan i böckerna och det går åt många koppar kaffe på en dag. För att dra ner på kostnader för kaffe är en smart investering att köpa en ordentlig termos att ha med i väskan varje dag.
Handledning och planering
När du skriver uppsatser och arbeten på Universitetet är det viktigt att du både använder ett akademiskt språk och är källkritisk. Känner du att du vill utveckla ditt skrivande erbjuder skolan skrivhandledning i biblioteket, både drop-in och individuell handledning. Skrivhandledningen finns både för dig som har svenska som modersmål och för dig som inte har det. Studieverkstaden erbjuder även hjälp med källkritik, plagiat och referenser. Det finns en mängd olika referenshänvisningsstilar och det kan ibland vara svårt att hitta rätt.
Även plagiering kan vara svårt och har du inte koll kan du kanske råka fuska utan att du vet om det. I biblioteket finns det drop- in tider flera gånger i veckan där du kan få hjälp att lära dig mer. Som student har du ofta väldigt flexibel studietid och det är upp till dig själv att planera för dina studier. Detta har både för- och nackdelar. Att själv kunna planera sin studietid är skönt men kräver mycket ansvar och disciplin. Ett tips är att planera in studietid tillsammans med en grupp. Då får du både tips av andra hur de lägger upp sina studier och ni kan även hjälpa varandra med eventuella frågor och funderingar. Dessutom får du genom att sitta i grupp ta små pauser och kunna prata och skratta med vännerna om annat än skolan, något som kan vara skönt för både kropp och själ när man spenderar hela dagen i biblioteket.
Genom att plugga med andra finns möjligheten att kunna förhöra varandra och ta del av allas version av kurslitteraturen vilket kan vara en fördel eftersom alla tar in olika saker från det de läser.