×

Campus

Vill få fler studenter till valurnan i årets kårval

Malin Sannerstedt är politisk sekreterare på Karlstad Studentkår och projektledare för kårvalet 2020. Foto: Johan Eriksson

Årets kårval, där studentkårens medlemmar avgör vilka listor och representanter som ska få ta plats i kårfullmäktige, rycker allt närmare.

– Ju fler som röstar, desto större och starkare gemensam studentröst har vi, säger Malin Sannerstedt, politisk sekreterare på Karlstad Studentkår och ordförande i valnämnden.

Mellan den 30 mars och den 3 april är det dags för medlemmarna i Karlstad Studentkår att gå till valurnorna och bestämma vilka listor och kandidater som ska få ta plats i kårfullmäktige, studentkårens högst beslutande organ.

– Kårfullmäktiges funktion kan liknas med en förenings årsmöte och beslutar om många olika saker, däribland studentkårens budget och vilka personer som ska inneha posterna som ordförande, utbildningspolitiskt ansvarig, studiesocialt ansvarig och politisk sekreterare, berättar Malin Sannerstedt.

För att vara röstberättigad i kårvalet krävs det att man är medlem i Karlstad Studentkår, och där det i kårvalet är möjligt att lägga sin röst antingen på en lista eller på en enskild kandidat.

– Själva röstningsförfarandet är enkelt, och görs elektroniskt via en hemsida där inloggningsuppgifterna är desamma som till Mecenat. På så sätt är det möjligt att rösta hemifrån, på universitetsbiblioteket, i hus 21 och så vidare. Studentkåren kommer även att ha ett par röststationer runt om på universitetet under kårvalsveckan för de studenter som hellre vill besöka oss där, säger Malin Sannerstedt.

Förutom möjligheten att rösta i kårvalet har medlemmar även möjlighet att kandidera i kårvalet genom att bilda en lista som ställer upp som ett valbart alternativ i kårvalet.

– En lista kan bestå av en grupp studenter som brinner för och vill driva olika frågor inom studentkåren. Dessa frågor kan handla om allt möjligt, så som att det ska finnas fler studieplatser, en större studenthälsa eller fler mikrovågsugnar, säger Malin Sannerstedt.

Och fortsätter:

– Under kårvalsveckan kampanjar listorna för att informera studenter om sina hjärtefrågor, och en representant från varje lista deltar även i kårvalsdebatten som anordnas i Gläntan under veckan. Alla listor får även bidrag och hjälp från studentkåren för att finansiera och utforma sin marknadsföring.

I förra årets kårval kom valdeltagandet att öka något jämfört med kårvalen åren dessförinnan, en trend som Malin Sannerstedt beskriver som positiv och hoppas ska hålla i sig även i årets kårval.

– Förra året ökade valdeltagandet med 2,8 procent vilket jag var otroligt nöjd med då, men det är något som kan förbättras. Ju fler som röstar, desto större och starkare gemensam studentröst har vi.

Samtidigt är Malin Sannerstedt förväntansfull för vad årets kårval kommer att bjuda på.

– Det är nog mest de olika delarna som jag ser fram emot mest. Att få träffa nya engagerade studenter som brinner för olika frågor och att få höra dem framföra sina valfrågor under kårvalsdebatten. Även att få prata med studenter som berättar om varför de har valt att rösta och att få se hur all planering från min och valnämndens sida trillar på plats. Och inte minst valvakan, som så ofta blir en otroligt spännande kväll.

Varför bör man rösta?
– För att påverka så att det är de intressen som man själv är intresserad av som drivs och arbetas med inom studentkåren.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter