×

International, Studentliv

Utbytesstudier – Hur går processen till?

Foto:

Var i världen skulle du vilja bo för ett halvår? 

Har du en kommande fritermin eller en termin med valbara kurser våren 2023? Ansök om en utbytesterminen! Då får du möjligheten att byta miljö, se ett nytt lärosäte och få nya erfarenhetet innan du tar examen. Du har fortfarande chansen att söka! Ansökan stänger imorgon 15/3. Här nedan hjälper vi på Studenttidningen dig med alla tips och råd du kan behöva inför ansökan. 

Karlstads universitet har samarbeten med cirka 250 lärosäten över stora delar av världen. Inom Europa finns Erasmus, en organisation som stödjer utbytet, och utanför finns Bilaterala samarbeten. 

Du som har en fritermin våren 2023 kan i stort sett välja och vraka vad och var du vill läsa! Du som har valbar termin samma period behöver hitta kurser som är jämförbara med utbudet hos Kau. I båda fallen godkänner universitet utbyte och garanterar att du kan räkna in kurserna till din utbildning. Det finns även andra typer av situationer där du kan tillgodoräkna dig och då gå chansen att plugga utomlands, läs mer på kau.se under fliken om utbytesstudier. 

En utbytestermin är CSN berättigad. Antagning görs utifrån meritpoäng från dina tidigare avslutade kurser. Hur många platser som finns varierar från termin till termin. För närvarande befinner sig ett femtiotal utbytesstudenter från Kau på sitt utbyte. 

Vet du redan nu var du vill åka? Om inte, kan du på länken nedan se vilka universitet som Kau har samarbeten med och vilket fakultetsutbud som erbjuds vid respektive läroverk. 

Länk: https://kau.moveon4.de/publisher/1/eng 

Steg för steg guide till ansökan: 

1. Skapa en användare på outgoing student portal 

2. Fyll i ansökan och ange vilken fakultet du söker till på värduniversitet.

3. Skriv ett motiveringsbrev om varför just du ska få en av platserna för utbytesterminen. Du hittar riktlinjer för innehåll på Kau.se under fliken Ansökan om Utbytesstudier. Tänk på att hålla dig till en A4sida och att det ska skrivas på engelska. 

4. Läs igenom din ansökan noggrant och sedan är det klart för att skicka in! Om cirka fyra veckor kommer beskedet. 

Vad som ingår i fortsättningen av resan mot utbytestudier är individuellt. Under hösten och vintern (beroende på var du söker dig) fortsätter ansökningen till det lärosäte du fått. Det innebär en hel del pappersarbete och efterforskningar som du själv är ansvarig för att utföra i tid. Du ska fylla i learning agreement, söka passande kurser, hitta boende, ordna med pass och visum, få stipendium och mycket mer. 

Vi på Studenttidningen önskar dig ett stort lycka till!

This is a news article. Read more about the journalistic work in Karlstads studenttidning here.

Toppnyheter