×

Kultur

Från oss alla, till er alla – en väl genomförd glöggprovning

Foto: Johanna Nilsson
Julen står runt knuten och väntar. Karlstads studenttidning har testat årets glögg och kan guida dig rätt i djungeln av olika sorter för att hitta den mysiga julstämningen.

Ho ho ho! Vi är mitt uppe i årets mysigaste månad och julhysterin är i full rullning – klockan tickar, vinterkylan biter och snart är högtiden här. Frågor om vad du ska köpa för paket till julklappsleken, hur årets glögg smakar och om det finns några andra spännande glöggdrycker att briljera med kanske stressar dig. Vilken tur att Karlstads studenttidning har haft glöggprovning. Nu slipper du köpa fel flaska, värma fel glögg och känna dig besviken vid första sippen av som i själva verket ska framkalla julvärmen i kroppen.

För den som (av någon säkert “rimlig” anledning) aldrig druckit glögg förut: det bästa sättet att servera glögg på är att värma upp drycken i en kastrull. Den ska bara bli varm, inte koka. Sedan är det bara att starta julmusiken med Michael Bublé och njuta. Helst också med någon sked mandlar och russin i, men hur du gör är upp till dig själv.

Kuriosa: i dag dricker svenskarna nästan sju miljoner flaskor glögg per år och traditionen går långt tillbaka i vårt julfirande. Varianter av glögg dracks redan under medeltiden i många länder, men precis som allt annat tog det ett tag för drycken att finna sin plats i Norden. Första gången vi ser spår av glöggen i Sverige är i en tryckt text från år 1609, men det var inte förrän i slutet av 1800-talet som den värmande drycken slog sin rot i många av de svenska hemmen.

Tacka munkarna för deras vin och tack till våra förfäder som ansåg att vin borde vara varmt. För detta tar oss till Karlstads studenttidnings glöggprovning 2018:

Juryn består av reportrarna Johanna och Sara samt illustratören Johan. Vi har sammanställt alla resultat och tagit fram ett genomsnittsbetyg. Vi har bedömt glöggen utefter smak och doft då dessa två abonnenter bidrar till upplevelsen i vad som skapar den ultimata glöggsmaken julen 2018.

Saturnus polka
Smak av klassiska julkryddor och polkagris
Pris: 26.90 kronor
En sötsliskig variant med en fräsch touch. Otippad god tyckte alla i juryn. En riktigt bra julblandning helt enkelt. Rekommenderas starkt för de sötsugna.
Betyg: 3.5

Saturnus God Jul
Klassisk glöggsmak
Pris: 27 kronor
“Smakar som dåligt robust te” tycker Sara. En väldigt svag smak av svartvinbärssaft, väldigt blaskig. Johanna ger den dock ett plus i kanten då lite av pengarna går till världens barn.
Betyg. 1.5

Saturnus Glögg
Klassisk glöggsmak med extrakt av fikon och russin.
Pris: 25.50 kronor
En väldigt vanlig glögg. Inte så mycket mer att säga. Den är helt okej god. Man kan jämföra den med nougatchokladen i Aladdin-asken. Ganska trevlig, men inte mer än så.
Betyg: 3

Hallon Lakrits-glögg
Smak av hallon- och lakritsskalle
Pris: 26.90 kr
“Smakar som när man tar en lakritsshot och spyr” tycker Johan. Sara och Johanna håller med om att den inte alls var god. Rekommenderas inte det minsta. Inte ens om man gillar lakrits.
Betyg: 0.5

Blossa lättvinsglögg
Klassisk glöggsmak med inslag av ingefära, kryddnejlika, körsbär och kardemumma.
Pris: 33 kronor
Skulle definitivt kunna köpas igen av alla i juryn. Den kanske till och med tävlar med starkvinsglögg. En hit som inte hamnar i ”svartvinbärssaft”-träsket som God Jul-glöggen, utan en hit som besitter djup karaktär.
Betyg: 3

Blossa Starkvinsglögg di limone
Smak av limoncello, timjan, rosmarin och basilika.
Pris: 110 kronor
The Glögg 2018! En riktig pärla bland havet av glöggsorter. Stack ut i mängden på ett väldigt fräscht och bra sätt. Johan tyckte att smaken av citron var lite avslaget, medan de andra i juryn är ense om att det blev en perfekt balans. Ett måste på årets julbord.
Betyg: 4

Gluhwein Alpen Glitsern (organic)
Klassisk glöggsmak med inslag av körsbär, kanel, apelsinskal, kryddnejlika och skogsbär
Pris: 66 kronor
Den perfekta glöggen för den fattiga studenten. Inget att bjuda morföräldrarna på, men passar perfekt att ha som handbagage till Åre Skiweek. Prisvärd.
Betyg: 3.5

HETT TIPS
Bubbel + glögg = Gubbel
Vinterns hetaste drink. Serverar du den här på nästa julmingel (eller till och med på nyårspartajet) blir du garanterat festens favorit. Vi i juryn är mer överens än någonsin, denna kombo är ett måste. Blanda Blossa di limone med någon flaska torr Prosecco, lite is och du kommer aldrig vilja ha vanlig glögg igen. Den är bästa av alla vi testat och serveras den kall – är det en solklar vinnare.
Betyg: 5

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter