×

Kultur

Anna Dahlberg: Sola får en fjäderboa

Karlstad har i år äran att inleda Melodifestivalen 2018 och uppladdningen har synts tydligt den senaste veckan. Pyntade bussar, fjädersjalar på stadens statyer och schlagerfredag på Stora Torget. Anna Dahlberg har lyssnat in låtarna och tippar hur det kommer gå.
Krönika

I kväll smäller det på Löfbergs Arena och svettiga hockeyhunkar byts ut mot glitter och glamour när Melodifestivalen drar igång.

Benjamin Ingrosso – Dance You Off
Numera är vi vana att se ett bidrag från en Wahlgren med tighta byxor i Melodifestivalen. Sedan om denna heter Pernilla eller Benjamin är inte så noga. Kul med lite upptempo men lite väl lik förra årets bidrag. Låten går i väldigt ljus ton så ska bli spännande att höra han sjunga den live.

Benjamin får 3 solar av 5 möjliga.

Kamferdrops – Solen lever kvar hos dig
Kamferdrops version av ”Jag trodde änglarna fanns” var förra årets absoluta sommarpålaga med betoning på plåga. Ska gruppen gå i Kikki Danielsson fotspår är Melodifestivalen det rätta valet. Att låten låter exakt som deras förra är en annan femma.

Men de får dock inte en 5 betyg, men en tvåa.

Kikki Danielsson – Osby Tennessee
Tredje bidraget sjungs av ingen mindre än schlagerdrottningen Kikki Danielsson självt. Trots hennes informella titel som schalgerveteran är det inget med årets bidrag som andas schlager förutom Kikki själv. Country, ingen fjäderboa och inte ens en bris av vindar på scenen. Jag fick inga bra vibrationer av detta framträdande.

Men hon får ändå 1 sol för sin glittriga kavaj.

Edward Blom – Livet på en pinne
Edward Blom är mycket. Han är en arkivarie, kulturhistoriker, gastronom, TV-personlighet och författare. Men inte alla kan inte vara bra på allt. Även fast jag inte har något personligt mot Edward Blom måste jag ändå ta hänsyn till att Melodifestivalen är en sångtävling och varken ett kök eller en karaokeklubb för amatörer.

Så jag ger Edward 5 solar som TV-personlighet men inte mer än en 1 sol för sitt framträdande i Melodifestivalen.

Renaida – All The Feels
Låten är okej. Inte den bästa, inte den sämsta. Men wow vilka moves. I like it. Hade jag i hennes ålder haft hälften så bra röst hade den fortfarande varit mer än fine. Känner att ”All The Feels” kommer spelas flitigt på klubbarna runt om i vårt avlånga land under kommande vår.

Jag ger Renaida 3 av 5 solar.

John Lundvik – My Turn
Klädseln påminner lite om Trences Stamps outfit i filmen ”Yes man”. En fin röst och fin låt. Personligen gillar jag ballader och att variera mellan bidrag med rosa läderdräkter med bidrag som detta ger en bra balans på lördagskvällen. Men trots den vita kostymen måste jag ändå utse Johns bidrag till veckan bästa.

Den får 4 solar av 5.

Sigrid Bernson – Patrick Swayze
Hon är inte dålig. Men hon är bättre på att dansa i rutan på TV4 än att sjunga i SVT. Men alla måste vi få tid att experimentera. Vissa väljer att göra det på collage och andra såhär. Man måste få prova och misslyckas innan man hittar sin grej.

Hon får ändå 2 solar för sin energi och sitt tappra försök till en sångkarriär.

Anna förutspår

Jag tror ändå att Benjamin Ingrosso tar en av platserna i finalen. Svenska folket har ju hittills gillat att skicka vidare Benjamin och jag tror inte trenden bryts i år. Andra bidraget som går vidare direkt tror jag är Renaida. Hon har uppenbar talang, är sockersöt och en karisma som passar perfekt i en mellofinal.

Och de som får en andra chans måste jag hoppas på John Lundvik. Han har en fin röst och hans charm kommer hålla kvar honom i tävlingen. Med honom följer Sigrid Bernson om jag ska tro. Jag tror ändå svenska folket ser igenom sången och röstar på hennes fantastiska energi och personlighet.

Ha en trevlig ”Mellohelg”!

Anna Dahlberg är skribent i Karlstads studenttidning.

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Kultur

Toppnyheter