×

Kultur

TikTok gör läsning trendigt bland unga – experten: ”BookTok väger tyngre än tips vi ger på plats”

Foto: Emil Franzén

Intresset för läsning har under de senaste åren omfattats av en nedåtgående spiral, speciellt hos unga. Nu ser Karlstads stadsbibliotek en positiv utveckling.

Bibliotekarien Maria Jansson tror att “BookTok” kan ligga bakom progressen.

– För att nå ut till en yngre publik har vi bland annat sparat TikTok-favoriter på vår lånesida, säger hon.

Böcker och läsning i flödet på TikTok tycks locka fler unga till bokhyllan. 

En aktivitet som kan vara både rolig och avslappnande – men det är även viktigt, speciellt för fattiga studenter, att litteraturen inte kostar skjortan. 

Att skaffa lånekort på bibliotek i Värmland är kostnadsfritt. Låntagare reserverar boken man önskar låna och den skickas i sin tur till närmsta bibliotek. Om det inte är lång kö på boken i fråga kan man låna hem den i upp till en månad.

“Det går alltid att lämna förslag på böcker vi önskas köpa in”

Karlstads stadsbibliotek ser en trend bland den yngre läsarskaran.

Maria Jansson berättar vidare om fördelarna med att införskaffa lånekort. 

– Vi köper in alla nya böcker från de stora förlagen i Sverige. Självklart lägger vi stor vikt vid att ungas önskemål tillgodoses och gör ofta omvärldsbevakning för att få kännedom om vad den yngre målgruppen läser. Det går alltid att lämna förslag på böcker vi önskas köpa in, säger hon och fortsätter:

– Utöver de trendiga böckerna från BookTok vet vi att många unga gillar att läsa på engelska. Även det har vi ett stort utbud av.

”Influerade av TikTok”

Studenttidningen träffar Kommunikation och PR-studenterna Amanda Östberg och Tintin Kagg för att diskutera erfarenhet av läsning och läsvanor.

Både Amanda Östberg och Tintin Kagg är överens om att många unga, inklusive de själva, blivit influerade till att läsa tack vare BookTok. De hävdar också att andra faktorer till varför läsning börjar bli trendigt igen har med tillgängligheten att göra. 

Idag går det att ta del av tusentals digitala böcker, både på svenska och engelska. Även ljudböckerna har fått stor uppmärksamhet under de senaste åren.

– Jag tror dock att BookTok är den största bidragande faktorn just nu. Jag har många vänner som börjat läsa just tack vare plattformen. Jag har själv många screenshots från TikTok på vad jag vill läsa härnäst, säger Amanda Östberg.

Tintin Kagg och Amanda Östberg söker efter lästips på TikTok.

Hur ser era läsvanor ut?

– Om jag har en bok som jag verkligen tycker om läser jag säkert tre timmar om dagen, oftast på kvällen innan jag ska sova. När jag inte fastnat för någon läser jag inte så mycket, berättar Amanda Östberg.

Tintin Kagg flikar in:

– Jag läser mest på sommaren eller när jag är iväg på solsemester, då gillar jag att läsa varje dag. Men sedan är det enkelt för mig att tappa intresset när rutinerna drar igång och då kan det gå flera månader tills jag tar upp läsningen igen.

“Jag älskar när böcker är enkla att leva sig in i”

Tintin Kagg berättar om hennes favoritbok, Det slutar med oss, som är en kärleksroman skriven av Colleen Hoover. 

– Jag rekommenderar den starkt. Man slukas av boken och kan inte sluta läsa. Jag älskar när böcker är enkla att leva sig in i. Sedan är det en viktig bok med starka budskap eftersom den berör våld i nära relationer. Det jag tycker om mest med Det slutar med oss är att den är väldigt välskriven.

Vilken är din favoritbok, Amanda?

– Serien A Court of Thorns and Roses, skriven av Sarah J. Maas, som innehåller fem böcker. Det är lätt att skapa igenkänningsfaktor med karaktärerna i böckerna och handlingen är väldigt spännande. Genren är “romantasy”, vilket är en blandning mellan fantasy och romance. I deras värld finns magin frekvent och karaktärerna besitter olika krafter. Jag rekommenderar verkligen denna serie.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter