×

Nyheter

Festmästeri – Skapar evenemang för alla studenter 

Foto: Emil Axelsson

Karlstads universitet har fått ett nytt festmästeri, en satsning som ska stärka planeringen och genomförandet av studentaktiviteter. Luna Abazid, studiesocialt ansvarig på Karlstad Studentkår, har rekryterat ett engagerat team som arbetar för att skapa välplanerade och inkluderande evenemang. 

Men vad kan studenter egentligen förvänta sig? Under veckan fick studenttidningen chansen att träffa de fem medlemmarna i festmästeriet för att få en inblick i deras planer och arbete.

— Vi styr upp allt från engagemangsdagen till valborgsfirandet, berättar Hilda Kläppe Hellström.

Festmästeriet fungerar som ett sexmästeri i en förening, men är kopplat till studentkåren och planerar evenemang för hela universitet. 

— Ett festmästeri jobbar i princip som ett sexmästeri för en förening. Vi jobbar tillsammans för det studiesociala, för studenterna, förklarar Luna, studiesocialt ansvarig. 

Idéen bakom festmästeriet

Som studiesocialt ansvarig ansvarar Luna för alla studenter på universitetet, vilket hon beskriver som en utmaning.

—  Det är ganska många man behöver tänka på, och under evenemangen kan det bli rörigt eftersom jag är en person och inte kan vara tillgänglig för alla samtidigt. Jag märkte att jag behövde lite stöd, berättar Luna. 

Luna såg festmästeriet som en möjlighet för studenter att engagera sig och påverka sitt studentliv genom ett team med olika bakgrunder och erfarenheter. Festmästeriet består av fem medlemmar, varav två är utbytesstudenter, och alla arbetar utan specifika roller.

— Vi arbetar främst som ett team. Vi har delat upp oss så att man fokuserar på att planera och rodda i vissa specifika frågor, men sedan samlas vi för att samtala om vad vi gör och när vi ska ge varann stöd, förklarar Luna.

Kommande evenemang och inkludering

Festmästeriet har flera evenemang framöver, bland annat engagemangsdagen den 19 februari, där föreningar får visa upp sig och sälja märken. Den 26 februari hålls Palestinadagen, i samarbete med KAU Sisterhood och Karlstad studenter för Palestina

Festmästeriet ser sina blandade bakgrunder som en styrka i att skapa inkluderande evenemang.

—  Jag tycker att det beror på att vi både är vanliga studenter och utbytesstudenter, vilket gör att vi har olika idéer. Vi kan kompromissa och hitta lösningar för att alla studenter ska känna sig inkluderade, oavsett om man är utbytesstudent, vilken könstillhörighet man har, sexuell läggning eller ålder, säger Marika Krajewska. 

Luna Abazid, studiesocialt ansvarig på Karlstad Studentkår Foto: Emil Axelsson

Utmaningar

Eftersom festmästeriet är nytt har det funnits en del utmaningar i att hitta ett sätt att arbeta på.

— Det har inte funnits tidigare, så vi har behövt skapa ett sätt att arbeta på som fungerar bra. Det har varit min utmaning, säger Luna.

Trots utmaningen betonar Luna att de är öppna för feedback om det är något som behöver göras bättre och arbetar öppet med varandra som ett team.

En av medlemmarna i festmästeriet, Victoria Bonnassies, lyfter vikten av att alla i gruppen kan vara med och bidra. Hon säger att man kan säga vad man tycker och komma med nya idéer.

Marika Krajewska berättar att studenter kan förvänta sig många kreativa idéer från festmästeriet. Avslutningsvis tillägger Hilda Kläppe Hellström:

— Eftersom vi är fler är det lättare att nå ut till studenterna, vi kan lättare genomföra evenemang och se studenternas behov på ett annat sätt.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter