Från och med 1 januari 2022 gäller fribeloppet återigen. Efter 2 år har nu studenterna en max gräns att förhålla sig till. Det visar sig även vara att var 4:e student har ingen aning om vad fribeloppet är, detta kan komma att leda till att många studenter blir återbetalningsskyldiga.
Enligt undersökningar gjorda av CSN visar det att var 4:e student inte vet vad fribeloppet innebär. Nu är det extra viktig än tidigare och veta vad det är, då det inte har varit i bruk under det senaste 2 åren på grund av Corona pandemin. Nu har saker och ting börjat att återgå lite till det normala och fribeloppet tas åter i bruk. Om man inte vet vad fribeloppet innebär kan det bli en dyr historia… Fribeloppet är där du får ha inkomster upp till en viss summa, samtidigt som du har studiemedel. Om man har en inkomst över denna max summan, har man inte rätt till lika mycket studiemedel. Både bidraget och lånet minskar.
Fribeloppet är uppdelat på halvår, det vill säga 1 januari – 30 juni och 1 juli – 31 december. Det man behöver tänka på är att lönen räknas till det halvår den betalas ut, fribeloppet gäller även om du enbart har bidrag. De inkomster du har under sommaren kan komma och påverka dina lån och bidrag även fast man inte studerar då. Om din inkomst skulle komma och överstiga gränsen ska CSN meddelas, om du inte meddelar blir du i stället återbetalningsskyldig. Fribeloppet skiljer sig beroende på hur många veckor man studerar och om du studerar på heltid eller halvtid. Om du studerar 20 veckor per termin på heltid, ligger fribeloppet under 2022 på 93 561kr.
PÅ CSN hemsida finns allt man kan tänkas veta om fribeloppet, vad det är som gäller och vad man ska göra om det händer något eller att man överstiger max gränsen utan att meddela CSN.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.