×

Nyheter

Framtidens jurister: Studentföreningen arbetar för en mer jämställd bransch 

Foto: Femjur Karlstad

Föreningen Feministiska Juriststudenter Karlstad syftar till att göra studierna och arbetsmarknaden inom juristyrket mer jämställd. Inspiration tar föreningen från sin systerförening i Uppsala, och vill nu sprida budskapet även bland Karlstads universitets studenter. 

– Det är mest tjejer som går utbildningen men mest män som syns, säger Frida Danmyr, vice ordförande. 

Den ursprungliga föreningen startade efter att studenter på Uppsalas universitet kritiserade oroväckande innehåll i ett flertal seminariefrågor, som innehöll sexistiska undertoner. Femjur Karlstad grundades efter att de blivit uppmuntrade av fakulteten och var det enda juristprogrammet som inte hade en Femjur-förening.

Ordförande för Femjur, Lydia Kihlén, berättar att syftet med föreningen är att ta fram ett jämställdhets- och genusperspektiv på juristprogrammet. 

– Vi har märkt att genus inte är något som lyfts särskilt mycket eller pratas särskilt mycket om på utbildningen, berättar Lydia Kihlén.

Föreningen sysslar mycket med att granska utbildningen, framförallt kurslitteraturen, samt vill försäkra studenterna en bra övergång till arbetslivet. Tanken är också att utvidga den sociala aspekten av juriststudierna och ordna olika aktiviteter, föreläsningar och förmåner för medlemmarna. 

Styrelsen lyfter också fram hur de flesta studenter på juristprogrammet är tjejer, men att männen är sen överrepresenterade i akademia och arbetsmarknaden. 

– Kurslitteraturen är skriven av män, föreläsare är mest män. Det säger ändå mycket att det är mest tjejer som går utbildningen men mest männen som syns, säger Frida Danmyr, vice ordförande. 

Josefin Larsson, kassör,  tillägger även hur tjejer är de som presterar bäst avseende betyg, vilket gör klyftan på arbetsmarknaden ännu svårare att förklara. Ordförande Lydia tror att förklaringen ligger i generationerna. Hon syftar på att de professorer och författare som jobbar aktivt nu, kommer från en generation där kvinnor inte var majoritet på utbildningen. 

– Jurist har alltid varit ett mansdominerat yrke, men nu kommer man kanske se en övergång med tanke på att det är fler kvinnor nu som pluggar och detta ska återspeglas på arbetsmarknaden, berättar Lydia, ordförande. 

Utmaningen att värva manliga medlemmar

Föreningen har under året fokuserat på att etablera sig i Karlstad och få med medlemmar. De har under vår- och höstterminen 2024 redan ordnat ett antal olika events, bland annat en föreläsning i samarbete med Unga Aktiesparare och Frida Treschow, som är advokat. Föreningen har även samarbetat med JFK och Elsa Sweden, främst rörande kurslitteratur, samt fått ekonomiskt stöd från studentkåren. 

Just nu jobbar utbildningsansvarig Diala Hussein med att granska kurslitteraturen för att, tillsammans med programansvarig för juristprogrammet, försöka inkludera fler kvinnliga författare.

Styrelsen berättar även hur de mötte svårigheter i början med att få med även killar i föreningen. 

– De flesta tror att föreningen är bara för tjejer. Men föreningen är till för alla juriststudenter som håller med våra värderingar och vill vara med och främja jämställdhet. Det är bara tjejer som sitter i styrelsen just nu, och även det vill vi ändra, berättar Ella Johansson, marknadsföringsansvarig i föreningen.

Föreningen vill i framtiden fortsätta främja deras värderingar, skapa fler events och aktiviteter för sina medlemmar samt fortsätta kommunicera med studenter och företag som delar deras värderingar. 

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter