×

Nyheter

Här finns jobben efter examen

En högskoleutbildning som leder till ett tydligt yrke ger goda möjligheter till ett jobb enligt Arbetsförmedlingen. Foto: Pixabay

Pluggar du till civilingenjör, lärare, psykolog eller sjuksköterska?

Om så är fallet har du goda möjligheter att få jobb efter avslutade studier visar Arbetsförmedlingens prognos.

Lista: Yrken efter examen

Yrken där det är lättast att få jobb om fem år:
Barnmorskor, Civilingenjörer, ingenjörer och tekniker, Förskollärare, Läkare och tandläkare, Läraryrken, Mjukvaru- och systemutvecklare, Psykologer, Sjuksköterskor, Socialsekreterare och Systemanalytiker och it-arkitekter.

Yrken på högskolenivå där det är svårare att få jobb om fem år:
Banktjänsteman, Chefssekreterare och vd-assistenter, Fastighetsmäklare, Finansanalytiker och investeringsrådgivare, Fotografer, Grafiska formgivare, Informatörer, kommunikatörer och pr-specialister, Journalister, Musiker, sångare och kompositörer.

Källa: Arbetsförmedlingen

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det att saknas närmare 100 000 personer med den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar inom en femårsperiod.

Bland de yrken där det kommer att saknas utbildad arbetskraft inom fem år hittas flera av de yrken som utbildas till vid Karlstads universitet, däribland civilingenjörer, lärare, mjukvaru- och systemutvecklare, psykologer, sjuksköterskor samt socialsekreterare.

– Konjunkturen håller på att mattas av och arbetslösheten har börjat stiga. Trots det kommer det att finnas ett stort behov av utbildad arbetskraft om fem år. Vi kan se att såväl den demografiska som den digitala och den tekniska utvecklingen kommer att vara viktiga drivkrafter bakom arbetskraftsbehovet, säger Ida Karlsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Och fortsätter:

– En högskoleutbildning ger för det mesta goda möjligheter till jobb, särskilt om man väljer en utbildning som leder till ett tydligt yrke.

Arbetsförmedlingens prognos visar samtidigt att det inom en femårsperiod kan vara svårare att få jobb som fastighetsmäklare, finansanalytiker, fotograf, grafisk formgivare, kommunikatör, musiker samt sångare.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter