Flera studenter samlades under tisdagslunchen för att lyssna på den årliga kårvalsdebatten. Representanter från listorna Förenade Föreningar, Konservativa Kårpartiet och S-studenter var på plats för att besvara studenternas frågor.
– Vi gick på debatten för att få lite underhållning, säger en student i Gläntan.
I går körde Karlstad Studentkår igång årets kårvalsdebatt på universitet. Under en halvtimme fick representanterna från de tre listorna besvara ett flertal frågor på scenen och samtidigt föra debatt.
Men först presenterade de listansvariga sina listor:
– Förenade Föreningar är ett alternativ för de utan politisk tillhörighet eller för den som vill ha alla färger inom studentkårens fullmäktige och inte bara två, säger Daniel Vamos, representant för Förenade Föreningar.
De betonar att listan inte har några tydliga politiska värderingar eftersom alla tycker olika. Förenade Föreningar väljer därför att ta beslut på andra sätt.
– Vi når ut till alla olika utbildningar som är representerade inom oss och kollar vad alla tycker, så får vi ta ställning till frågan på plats, säger han.
Den andra presentationen kom från S-studenternas listansvarige som i stället ansåg att deras politiska anknytning är en fördel i kårvalet.
– Vi är en politisk lista vilket kan ge en trygghet för de som röstar på oss. Då vet studenterna alltid var vi står och vad våra värderingar är när medlemmar byts ut, säger Louise Eriksson, representant för S-studenter.
Sista presentationen, innan debatten startades, kom från Konservativa Kårpartiet som gör premiär i år.
– Vi är en politisk lista men är inte partibundna på något sätt, utan vi är en samling av konservativa studenter. En röst på oss är en röst för konservativa värderingar på Karlstads universitet i kåren, säger Lucas Robertson, representant för Konservativa Kårpartiet.
Alla representanter fick en fråga relaterad till deras lista. Första punkten på Konservativa Kårpartiets lista är att motverka vänstervridningen på universitet. I debatten diskuterades denna fråga vidare.
– Statlig finansiering av kurser ska vara till vettiga grejer. Vi kan inte ha kurser som handlar om pseudovetenskap och att det finns olika raser och rasteorier. Det är trams som vi inte kan ha på universitet, utan sånt måste vi kritisera, säger Lucas Robertson.
S-studenterna har traditioner som nummer ett på deras lista. De anser att traditioner är viktigt för ett roligt studentliv och samhörigheten bland studenterna.
– Några specifika traditioner är inte utsedda men vi kommer kolla vad det finns för efterfrågan. Men femkamp och olika tävlingar som är föreningsöverskridande, säger Louise Eriksson.
Förenade Föreningar tog upp hur de kommer stötta föreningar och bygga en rikare studentkultur. De kommer bland annat undersöka vilket ekonomiskt stöd de kan ge till de andra föreningarna, förslagsvis genom att årligen utlysa ett föreningspris med en större vinst peng.
– Vi vill uppmuntra föreningar till att agera för sina medlemmar och göra bredare evenemang, till exempel pluggstugor och annat som inte bara inkluderar fest, säger Daniel Vamos.
Utöver list-relaterade frågor fick representanterna berätta hur de skulle främja andra saker för studenterna på universitetet, med stort fokus på bland annat psykisk hälsa och hållbarhetsinitiativ.
– För studenternas välbefinnande vill vi främja distansstundenterna som inte har samma förutsättningar och möjligheter att delta på de saker vi arrangerar. Även fler mikros för en bättre studiemiljö, säger Daniel Vamos.
S-Studenterna vill också främja studenternas välbefinnande, men även deras ekonomi.
– Inflationen påverkar och de är sånt vi har arbetat med eftersom vi infört billigare kaffepriser och andra studentrabatter. Det är små saker men saker som gör skillnad. Vi brinner för psykisk ohälsa. Livet händer ibland men alla ska ha samma chans att lyckas i livet, säger Louise Eriksson.
Även Konservativa Kårpartiet ser gärna att fler resurser går till studenternas välmående.
– Såklart ska vi ha en stark studenthälsa på universitet. Där ser vi gärna att det inte görs några nedskärningar. Den mentala hälsan på universitet är väldigt viktig, säger Lucas Robertson.
Olika förslag för hållbarhetsinitativ presenterade S-studenterna och Förenade Föreningar.
– Vi vill skapa ett återburk med en bank som har olika lekar som föreningar kan komma och låna istället för att köpa föreningarna ska behöva köpa in själva, säger Daniel Vamos.
– Cykeluthyrning är en av våra huvudpunkter som är ett miljövänligt alternativ att ta sig runt med på campus. Det gynnar också studenternas plånböcker, säger Louise Eriksson.
Konservativa Kårpartiet har inga specifika förslag men motsätter sig inte de andra listornas förslag.
– Som konservativ är det klart vi vill värna om den svenska naturen. Men det är kanske inte det vi lägger mest krut på. Vi välkomnar de andra förslagen, säger Lucas Robertson.
Nu har studenterna fram till fredag klockan 14 på sig att rösta i kårvalet.
Läs mer om kårvalet på karlstadstudentkar.se
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.