Kårvalet 2025 närmar sig och Studenttidningen har pratat med Lucas Robertson från Konservativa Kårpartiet för att ta reda på mer om deras lista och förhoppningarna inför valet. Han berättar om partiets visioner, de största utmaningarna och vilka punkter de tänker driva i år.
– Vårt största fokus är att vara rösten för en bred åsiktskorridor, säger Lucas.
Det är andra året i rad som Konservativa kårpartiet ställer upp i kårvalet. Till skillnad från förra året, som var partiets första, är de i år mer förberedda och varma i kläderna. Lucas Robertson berättar om känslan så här nära inpå valet:
— Det känns som att man är mer förberedd i år. Förra året kändes det som att vi bara kastades in någonting och fick komma på vilka frågor som vi tror att studenterna som delar våra värderingar vill ha i kåren. I år har vi kunnat precisera mer konkreta grejer som vi vill göra och som vi kan skriva motioner om.
Till skillnad från S-studenterna är Konservativa Kårpartiet partipolitiskt obundet, vilket innebär att de inte har någon anknytning till något av riksdagspartierna. Lucas berättar om utmaningarna med att både vara ett nytt och fristående parti:
— När man är en partipolitiskt obunden lista måste man skapa allting från grunden. Vi behöver hitta personer som sympatiserar med olika konservativa partier, har konservativa värderingar eller som vill ha ett alternativ och tycker våra frågor är bra. Det tar ett tag innan man biter sig fast och har personer med erfarenhet av att vara med i kårfullmäktige och kårstyrelsen.
Vilka är era värderingar?
— Vi vill motverka all form av skatteslöseri, woke-kulturen och den smala åsiktskorridoren som råder på universitetet, på många av utbildningarna och i kåren. I kårens sammanhang är det inte nödvändigtvis så att de inte tillåter andra synvinklar, det är väldigt öppet för samtal, men det har inte funnits några riktiga alternativ till de listorna som är nu. Vi vill skapa en bredd i åsikterna så att alla studenter känner sig representerade och därför uppmanar vi även andra att starta egna listor, säger Lucas.
Hur skiljer ni er från de andra partierna?
— Vi vill att kåren ska fokusera på student- och studiefrågor. Vi tycker inte att kåren ska uttala sig angående andra politiska frågor. Till exempel uttalade sig kåren under förra mandatperioden om lagstiftningen, den så kallade angiverilagen, under parollen ”vi anger inte”. När det behövs kan man absolut uttala sig i stora frågor som exempelvis anslag till kårarna, alltså hur mycket pengar vi får från stadskassan, men att uttala sig i andra typer av frågor anser vi inte hör till kårens uppgift och det skadar kårens förtroende från studenterna. Vi vill arbeta för en mer saklig kår som fokuserar på studie- och studentfrågor, säger Lucas.
Anser ni att kåren arbetar för lite med studentfrågor?
— Det är klart att kåren arbetar mycket med studentfrågor men lägger man energi på andra saker så symboliserar det vad kåren står för. Många kanske drar sig och tänker “varför ska jag engagera mig i kåren om de ändå ska gå ut och ha massa åsikter om partipolitik”. Jag tycker att det skadar mer än vad det hjälper. Sen gör kåren mycket bra och är en viktig del av studentlivet men lägg mer fokus på dem sakerna istället för annat trams, säger Lucas.
Drömscenariot
Konservativa kårpartiet är en lista med fem personer. Förra året motsvarade deras röster två av 29 platser i kårfullmäktige. I år hoppas de på ännu fler röster för att få in fler av sina medlemmar. Trots att de inte kan uppnå majoritet i kårfullmäktige är Lucas positivt inställd och berättar om hur partiet hade säkerställt att de håller sina löften:
— Det enda man kan göra är att arbeta så hårt man kan för att det ska bli verklighet. I en drömvärld där vi får majoritet hade vi arbetat väldigt hårt för sänkta priser i kaféerna och för att knyta närmare till näringslivet. Där tror jag vi hade gjort ett excellent jobb.
Första punkten på Konservativa kårpartiets lista är ”Ta kampen mot en smal åsiktskorridor i Karlstads studentkår”. Lucas berättar att den smala åsiktskorridoren som de syftar till omfattar två delar, att det finns en smal åsiktskorridor både på universitetet och på kåren.
— På universitetet syns det rätt så tydligt vilken tendens som syns mest i korridorerna. Revolutionära kommunister sätter upp affischer runt om i hela skolan, även på andra föreningars anslagstavlor. Det finns en ton i korridorerna som skriker kommunism helt enkelt. Det vill vi motarbeta genom att visa vår närvaro. De kan få göra sitt men det finns andra alternativ också, det här är inget kommunist-universitet. Vad gäller kåren ska vi representera studenter som ser sig som höger och konservativa. Vi är en garant för att det inte ska ske saker på kåren som studenterna inte vet om, är det något vi tycker är fel då kommer vi att uppmärksamma det.
Varför är den punkten nummer ett för er?
– Det är en fråga som vi har märkt att studenter faktiskt uppmärksammar och tänker på, främst när de går i korridorerna. Det upplevs som att universitetet har en ganska stor vänstervridning när man läser sånt som “kommunistisk grundkurs” eller “lär dig mer om Marx” i korridorerna. Vi vill vara en representant för studenter som inte identifierar sig som kommunister eller vänster och därmed skapa bredd på universitetet, säger Lucas.
Kaffe och näringsliv
Konservativa kårpartiets andra punkt är “Aktivt verka för att skapa förmåner för universitetets studenter, exempelvis sänka priset på varor som kaffe i universitetets kaféer. Lucas berättar varför partiet prioriterar prissänkning:
– Vi alla är studenter och vi alla vet hur det är att känna sig kaffesugen, gå till kaféet och se att det kostar lite mer än vad man egentligen vill betala för en kopp kaffe. Jag tror att kåren kan göra mer för att sätta press på de här aktörerna, med tanke på hur många studenter som handlar på universitetets kaféer. Andra universitet har ofta matbutiker ganska nära så man kan gå och köpa billigt snacks medan vi har en dyr Pressbyrå och därför tycker jag vi ska se till att universitetet erbjuder billigare alternativ.
Hur stor sänkning ska det vara?
– Det är något man får arbeta fram såklart och fråga studenter vad de tycker är rimligt, vilket vi kommer börja göra nu. Sen är det såklart en förhandling med alla aktörer som är inblandade, men det är iallafall något som vi vill undersöka och arbeta för, säger Lucas.
Partiets tredje punkt är “Verka för att knyta studentkåren närmare näringslivet för att skapa en starkare plattform för studenter på väg ut i arbetslivet”. Lucas berättar hur partiet vill arbeta för att uppnå detta:
– Kåren sponsrar redan studentinitiativ som arbetsmarknadsmässor, vilket är superbra, men jag tror att kåren skulle kunna göra mer. Vi skulle kunna synas mer där stora aktörer möts i Karlstad, på kongresser exempelvis. Att vi alltid är med där näringslivet syns. Sen att vi själva tar kontakt och inleder samarbeten i högre utsträckning, exempelvis anordna en egen arbetsmarknadsmässa. Det finns många idéer men vi vill att kåren ska ha som mål att arbeta för en starkare anknytning till arbetslivet och framtida arbetsgivare för studenter.
Besök studenttidningens Tiktok för att se 3 snabba med Lucas Robertson och de andra representanterna inför kårvalet 2025.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.