×

Nyheter

Lär känna KAUS vänner – studenterna som visar upp studentlivet på TikTok

Foto:

Ni känner kanske igen dem från TikTok och Karlstad universitets Instagram-stories, kompisgruppen bakom initiativet KAUS vänner. Frågestunder, vloggar, matlådeswaps och mycket mer har de under höst- och vårterminen delat med sig av i sociala kanaler. 

Många skratt bjuder de på, men bakom kaoset i sitt flöde finns också en djupare tanke – att lyfta studentlivet i Karlstad.

Ansökningsperioden för höstterminen 2023 har nyligen stängt och blivande studenter befinner sig nu i ovisshet inför hösten. En period som kan innebära mycket grubblande och tvivlande inför hur saker ska bli. Det kan de sex vännerna bakom projektet KAUS vänner instämma om. Inför förra årets ansökan till hösttermin var det de som satt på andra sidan datorskärmen, den 17 april, nervösa över att ha gjort fel val. Idag går tankarna i andra banor.

Vill skapa ett community

Det är en solig eftermiddag mitt i veckan som jag möter upp det stora kompisgänget i hus 12 på universitetet. Huset där media- och kommunikationsstudenter för det mesta håller till. Skratten har ekat i korridoren ett tag – de är på ingång. Jag möter ett sammansvetsat gäng med högt i tak. Vi slår oss ned vid ett av borden på husets “torg”. Det är en utmaning att få alla att rymmas, men finns det hjärterum finns det stjärterum.

Inom loppet av några månader har studenterna gått från främlingar, osäkra och nervösa inför hur allt skulle bli på universitetet, till att hitta varandra på Kommunikation och PR-programmet och nu jobba för att få fler att känna sig trygga i universitetsvärlden.

– Vi vill skapa ett community där alla vill vara med, känna tillhörighet, och därmed väcka intresse hos redan studerande och potentiella sökande, säger Viktor Strömwall.

Visar upp KAU från ett nytt perspektiv

Projektet som tog sin början i höstas har gått bättre än förväntat menar gruppen. Genom relaterbara inlägg på TikTok och Instagram har KAUS vänner haft som mål att visa upp universitetet, staden och studentlivet på ett genuint och avslappnat sätt. Syftet är att höja KAU:s rykte och värva studenter att söka till universitetet.

– Tanken är att vi ge en mer informell bild av universitetet och alla fördelar som finns med att plugga i Karlstad, säger Viktor Strömwall.

Det har tidigare funnits ambassadörer som visar upp universitetet, men aldrig tidigare på det här sättet. Vännerna är noggranna med att betona att trots att det kan ses som en form av marknadsföring för KAU, så ska innehållet hållas äkta.

– Vi visar upp studentlivet på ett opartiskt sätt, universitetet är inte med och styr. Men sen har vi såklart lite riktlinjer som vi ska förhålla oss till, säger Emma Andersson.

Cornelia Eriksson följde sin magkänsla

För några veckor sedan publicerades första delen av “KAUS Cribs”. Här fick vi möta Cornelia Eriksson, 20, från Årjäng som visade upp sitt hem. En video som nu har över 40 tusen visningar. Förra våren befann hon sig i valet och kvalet mellan att jobba utomlands eller plugga vidare i Karlstad. 

– Jag hade fått ett jobb i Spanien men min magkänsla lutade ändå mot att stanna i Karlstad och plugga vidare, säger Cornelia.

Hur har ditt första år på KAU varit?

– Mitt första år har varit över all förväntan. Det känns som att jag valt helt rätt program och universitet för att någon dag jobba inom mediebranschen. Sen har jag träffat otroliga människor och växt mycket som person, något jag älskar med att pröva nya saker i livet, säger Cornelia.

Cornelia hade inga större förväntningar på KAUS vänner-projektet, i och med att det gick fort från att bara vara en tanke till att bli verklighet, men är i efterhand tacksam att det kom till skott. Under läsåret har hon bidragit med att vara kreativ och komma på nya idéer till deras innehållsskapande. 

– Projektet har varit en otroligt kul grej att få göra med sina kompisar och något jag är stolt över att vi fick till, säger Cornelia.

Har du några tips till de studenter som känner sig nervösa inför antagningsbeskedet?

– Om det du blir antagen till inte skulle vara något för dig så finns alltid möjligheten att hoppa av och testa något annat. Du vet aldrig förrän du har provat, säger Cornelia.

Att prova nya saker kan vara läskigt, men aldrig något som förut hindrat Cornelia från att kasta sig ut i det okända. Mycket tack vare en bra inställning till livet.

– Livet kan såklart kännas något kaosartat emellanåt, ofta för att jag stressar upp mig och ifrågasätter var jag egentligen är på väg. Men för mig brukar det kännas bättre genom att bara hamna i ett annat mind space, luta mig tillbaka och tänka att det mesta löser sig ju faktiskt ändå, säger Cornelia.

Har du något exempel på när allt känts kaosartat men till slut blivit bra?

– Inför varje tenta typ, men det brukar ju bli bra, säger Cornelia.

5 snabba med Cornelia Eriksson:

På tallriken: Kikärtsgryta och ris

På Spotifylistan: Taylor Swift och Harry Styles

Livsmotto: Det löser sig

Gillar: Kakor doppade i mjölk

Ogillar: Att sätta på sig en blöt sko

Emma Anderssons första år på KAU är ett minne för livet

Även Emma Andersson, 20, från Karlstad var nervös inför att skicka in ansökan till höstterminen. Vanligtvis tar hon utmaningar i livet med en klackspark och försöker behålla lugnet i alla situationer, men ibland kan det givetvis vara svårt när man inte vet hur det kommer bli.

– Det är ett helt nytt kapitel i livet och man har ingen aning om hur det kommer se ut. Det skrämde mig lite, men jag var också medveten om att jag inte var tvungen att gå. Trivs man inte så är det bara att byta. Så ganska lugn, men lite nervös, säger Emma.

Hur har ditt första år på KAU varit?

– Det har varit fantastiskt! Jag har träffat så många härliga och inspirerande människor, fått möjlighet att vara med i så coola projekt och hittat på så himla roliga saker. Det här året kommer jag bära med mig resten av livet, säger Emma.

Ett exempel på ett coolt projekt som Emma har tagit under sina vingar är just KAUS vänner där hon under året iklätt sig rollen som vice-projektledare och ansvarig för den interna kommunikationen. Likt Cornelia har Emma haft svårt att sätta förväntningar på projektet eftersom det här är första gången som ett sådant här projekt utförs på KAU, men hon menar att hon är stolt över det som åstadkommits.

– Vi har slagit våra statistikmål flera gånger om, det känns kul! Särskilt med tanke på att vi gjort allt från idé till verklighet helt själva, säger Emma.

Nu uppmuntrar Emma att precis som henne själv – våga prova.

– Jag kände själv att jag inte ville söka förrän jag visste till hundra procent vad jag ville bli, men ta något som låter kul och kör! Man lär sig vad man vill på vägen, säger Emma.

Har du något exempel från när allt känts kaosartat men till slut rett ut sig och blivit bra?

– Innan jag började på KAU så var framtiden väldigt oviss, och det är stor del till att jag ville vara med på KAUS vänner-projektet. Jag hade själv lugnats av att få en liten inblick i hur det skulle bli inför skolstart. Det visade sig att universitetet inte var så stort och främmande som jag trodde, det blir vardag och hemtrevligt det med, säger Emma.

5 snabba med Emma Andersson:

På tallriken: Just nu majs i alla dess former

På Spotifylistan: Players av Coi Leray

Livsmotto: Jag ångrar mycket hellre det jag gjort än det jag aldrig gjorde

Gillar: Enkelhet

Ogillar: När inget händer

Erik Pallin flyttade till Karlstad i sista sekund

I höstas befann sig Erik Pallin, 21, från Karlshamn i Stockholm. Han hade hunnit börja en annan utbildning innan han fick beskedet att han antagits till Kommunikation och PR-programmet vid Karlstad universitet. Ett program vars upplägg kändes ännu mer lockande än den dåvarande utbildningen som han hoppat på.

– Jag minns att jag kände mig väldigt taggad inför att leva i studentbubblan och allt vad det innebär, men också stressad över att behöva flytta på kort varsel, säger Erik.

Hur har ditt första år på KAU varit?

– Underbart! Jag är tacksam och otroligt glad över hur jag har tagits emot av universitet och klasskompisar. Utbildningen känns nu i efterhand som ett val som ligger helt rätt i tiden, säger Erik.

Motsvarade programmet dina förväntningar?

– Jag är positivt överraskad över att man erbjuds så många möjligheter i form av sidoprojekt och kontakter ut i arbetslivet vilket inte var något som jag förväntade mig, säger Erik.

Att testa en utbildning och sedan byta till någon annan som känns mer lockande, oavsett om det så betyder att man behöver flytta tvärs över landet inom loppet av några dagar, är något som Erik tycker att man ska våga.

– Om man är sugen på att börja studera är det viktigaste att man söker, man kan ju alltid hoppa av eller byta utbildning om det inte skulle passa en, säger Erik.

Vilken är din roll i KAUS vänner?

– Min officiella roll i gruppen är publiceringsansvarig. Inom gruppen finns det dock ett gemensamt ansvar där man gör det som behövs, säger Erik.

Har du något exempel från när allt känts kaosartat men till slut rett ut sig och blivit bra?

– Jag skulle säga ovissheten om jag skulle fortsätta jobba eller börja plugga. Det är lätt att jämföra sig med andra, men det är värt att testa något nytt. För min del blev det väldigt bra, säger Erik.

5 snabba med Erik Pallin:

På tallriken: Mycket nudlar…

På Spotifylistan: Är det utgång så pumpas L’Amour Toujours, på vanlig basis brukar det vara Yung Lean och dylikt

Livsmotto: ”You miss 100% of the shots you don’t take” – Wayne Gretzky

Gillar: Sovmorgon

Ogillar: Snöslask

Emma Persson hade aldrig varit i Karlstad tidigare

I Nynäshamn hittade vi Emma Persson, 19, som funderande på vad hon skulle hitta på efter studenten. Jobba eller plugga? Utomlands eller Sverige?

– Jag kunde inte bestämma mig, utan jag ville göra allt. Jag funderade länge innan jag kom fram till att plugga kändes rätt för mig just nu, säger Emma.

Hur kommer det sig att du valde just Karlstad universitet?

– Jag hade kikat på utbildningar och hittat Kommunikation och PR-programmet på KAU som kändes helt rätt, säger Emma.

Hade du varit i Karlstad innan?

– Nej aldrig, första gången var när jag åkte hit med flyttlasset, så jag var lite nervös hur jag skulle trivas, men det blev ju jättebra, säger Emma.

Nu är den andra terminen på programmet snart slut och Emma har haft ett läsår som varit över all förväntan. Hon är fortfarande lite förvånad över hur fort man lärde känna folk, och uttrycker sin glädje för varje person som hon lärt känna sedan hon flyttade hit.

– Utbildningen passar mig som handen i handsken, den är både rolig och utvecklande. Jag har även fått möjlighet att delta i flera sidoprojekt, jättekul, säger Emma.

Vilken är din roll i KAUS vänner?

– Min formella roll i gruppen är redigeringsansvarig, men vi hjälps åt med allt, säger Emma.

Hur kan man tänka inför antagningsbeskedet för att minska oron?

– Försök att inte vara nervös, det blir som det blir, och det kommer bli bra. Jag tror att beslutet att börja plugga aldrig är fel. Du lär dig otroligt mycket, både i utbildningen och om dig själv som person. Följ magkänslan och gör det som känns rätt för dig, säger Emma.

5 snabba med Emma Persson:

På tallriken: Kikärtor

På Spotifylistan: Veronica Maggio

Livsmotto: KBK

Gillar: Sol

Ogillar: Att vänta 

Viktor Strömwall tvekade in i det sista

Mycket ska klaffa för att det ska bli bra när man börjar en ny utbildning: Fixa bostad, hitta nya vänner, lära sig att ta sig runt överallt i en ny stad. Det här och mycket mer snurrade i skallen på Viktor Strömwall, 26, när han för ett år sedan skulle skicka in ansökan till universitet.

– Jag hade bestämt mig redan på hösten för att jag skulle söka, men jag tvekade in i det sista vad jag skulle välja, säger Viktor.

Hur kändes det när ansökan stängde?

– När valet väl var gjort så var jag lättad och taggad på att inleda en ny fas i livet, samtidigt som det ju såklart fanns en oro, säger Viktor.

Oron över att det inte skulle klaffa väl på plats i Karlstad dämpades ganska direkt. Efter flytten från Stockholm fick han möta nya perspektiv och värderingar på sin nya utbildning.

– Första året har varit fantastiskt! Jag har fått lära mig massor av utbildningen, men ännu mer av alla sidoprojekt jag tagit på mig. Jag har också lärt mig otroligt mycket av nya umgängen, det tror jag är det bästa med att plugga i en annan stad, säger Viktor.

Ett sidoprojekt som resulterat i nya insikter om både samarbete och projektledning är just KAUS vänner där Viktor håller skutan. 

– Jag är projektledare, men det är mest en formalitet. Vi är allihopa duktiga på att driva projektet, och axlar gärna varandras roller för att lära oss mer och samtidigt få variation, säger Viktor.

Har projektet motsvarat dina förväntningar?

– Rent statistikmässigt har det slagit långt över mina förväntningar. Jag hade varit nöjd med några tusen visningar, att vi skulle komma upp i 117k på en video hade jag aldrig tänkt mig. Det har varit mer arbete än vad jag förväntat mig, men otroligt lärorikt. Det har varit kul att omsätta teorin vi lärt oss i skolan i praktiken, säger Viktor.

Vad hade du sagt till Viktor för ett år sedan som var nervös inför antagningsbeskedet?

– Att lita på att det ordnar sig även om det inte blir rätt från början. Alla steg man tar i livet leder inte rakt fram; men det är livets sidospår som är mest utvecklande, säger Viktor.

Har du något exempel från när allt känts kaosartat men till slut rett ut sig och blivit bra? 

– Jag har nog flera stycken. Jag har hoppat av utbildningar, bytt jobb, flyttat, flyttat ihop och flyttat isär. Varje stor livsförändring för med sig osäkerheter och en känsla av att man inte har kontroll. Det viktiga att ta med sig är att det alltid blir bra till slut, och blir det inte det så gör man en ny förändring och har utvecklats på vägen. Det löser sig alltid på ett eller annat sätt, säger Viktor.

5 snabba med Viktor Strömwall:

På tallriken: Pasta Pesto

På Spotifylistan: Idag Rainbow Kitten Surprise, imorgon något annat 

Livsmotto: Är det utmanande är det utvecklande

Gillar: Löpning

Ogillar: Att vara kladdig

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter