Det verksamhetsintegrerade grundlärarprogrammet vänder sig till studenter som vill arbeta i årskurs fyra till sex. Parallellt med studierna, som är på 75 procent, är studenterna anställda på 50 procent vid en skola i en av de kommuner som har avtal med Karlstads universitet.
Inför höstterminen hade 14 kommuner gått samman med 26 platser för programmet, där 25 platser ansågs som ett minimum för att programmet skulle starta i höst. Den 6 maj fanns behöriga förstahandssökande till 22 av de totalt 26 platserna som lysts ut inför antagningen, vilket gör att höstens start av programmet därför ställs in.
– Det är svårt att säga exakt vad det beror på, men det är något som vi på lärarutbildningen tillsammans med skolhuvudmännen gemensamt får utreda. Vi har försökt att sprida information om programmet, men det kan hända att vi inte har nått ut i den omfattning som krävs. Vi behöver även diskutera programmets inriktning och fundera kring om vi där borde göra någon förändring, säger Jessica Eriksson, dekan vid lärarutbildningen på Karlstads universitet.
De studenter som sedan tidigare påbörjat utbildningen kommer enligt ett pressmeddelande att fortsätta sin utbildning enligt plan.
– Betydelsen för den här sortens utbildning är stor och det är tråkigt att vi i år inte kan erbjuda det verksamhetsintegrerade grundlärarprogrammet för årskurs 4–6. Vi har inte haft mer än enstaka avhopp från de studenter som påbörjade utbildningen och det visar att det ändå finns goda förutsättningar för framtiden, säger Johan Sterte, rektor vid Karlstads universitet.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.