×

Nyheter, Studentliv

Människan bakom framgången – Temadagen som uppmärksammar psykisk ohälsa

Foto: Människanbakomframgången
Hur dagen kommer att se ut
  • Dagen inleds 10.00 i Aula Magna med en föreläsning med Marie Niljungs föreläsning om psykisk livräddning, att våga prata, våga lyssna och våga agera och följs av Hanna Wirdegårds föreläsning om ätstörningar.
  • 11.30-13.30 sker en mässa i aulafoajén, där kommer studentföreningarna, studenthälsan, kvinnojouren, suicide zero, fackförbund, kommunen och fler.
  • Återsamling i Aula Magna 13.30 då vi får finbesök av Loui Sand vars föreläsning heter ”Mitt liv äger ingen” –  Kom i tid, vi förväntar oss publikrekord!
  • 15.00 är det dags för yoga på studentpuben C.A.P.S. (gamla studenternas hus), Mona från Friskis & Svettis kommer guida oss i yogans grunder. Yoga är en form av meditation som får oss att fokusera på kropp och sinne och släppa stress och press för en stund.
  • Vi återser Marie Niljung och Hanna Wirdegård 16.15 på C.A.P.S. som tillsammans håller i en workshop med fokus på samtal om livet och dess utmaningar.
  • 18.00 (insläpp 17.30) är det Grand Finale i Aula Magna. Musikalföreställningen – inte ens doften av fuktig asfalt skulle kunna få mig att känna något nu”. En berättelse om hur det är att vara anhörig till någon med bipolär sjukdom.
  • Vi avslutar dagen på C.A.P.S. 19.30 med en workshop av medskaparen till musikalen, Lina Persson som driver ”vägra skuld”, fokus är på anhörigskap och vikten av att inte glömma bort de anhörigas skuld och känslor kring att ha en närstående med psykisk ohälsa. Karolina och Lina kommer prata från sina perspektiv om ett liv som ibland på en sekund kan vända sig helt upp och ner.
  • Efter workshopen minglar vi och ger möjlighet att vädra våra tankar och känslor kring dagen. 

Människan bakom framgången är projektet som vill uppmärksamma psykisk ohälsa och hur det vanligt det är att drabbas av. Idén väcktes genom att projektgruppen på olika sätt upplevt psykisk ohälsa och hur det kan se väldigt olika ut. Med temadagen vill de starta en diskussion om huruvida det perfekta livet och framgång verkligen gör en lycklig, eller om det bara är en fasad. Genom att börja prata om människan bakom framgången hoppas de att de kan hjälpa att andra att minska den dagliga stressen, inte känna skam kring psykisk ohälsa och öppna upp för samtal som man kan ta med sig genom livet.

“Vårt mål är med denna dag är att försöka normalisera att våga prata om hur man faktiskt mår”

Hur idén växte fram

Bakom projektet befinner sig fyra studenter som alla läser på handelshögskolans vid Karlstads Universitet. Det är Karolina Skytt som studerar på personal- och arbetslivsprogrammet, Vilma Carlsson som studerar en kandidat i ekonomi,  Hilda Ivarsson som studerar på juristprogrammet och Tim Andersson som studerar på civilekonomprogrammet. Temadagen drivs även i samarbete med Karlstads Universitet, Handelshögskolan vid Karlstads Universitet och C.A.P.S. studentpub.

Karolina, som är initiativtagaren till projektet var den som föreslog idén. Inspirationen till temadagen kom till Karolina efter att ha deltagit på ett flertal konferenser med människor som lyckats i sin karriär. Det satte hennes tankar i rullning, vad innebär det egentligen att vara ”lyckad” och gör det framgång dig ”lyckligare”? 

I sociala medier, tidningar och nyheter skrivs det ständigt om människor som anses ha lyckats med livet. Människorna kan ha karriärer som många andra drömmer om och visar upp hur de lever ett enligt normerna “drömliv”. Som åskådare till en annans liv kan man väldigt enkelt endast se det positiva, men livet är inte alltid så svart på vitt.

– Människor är inte perfekta, även om sociala medier idag försöker att få folk att framstå som det. Med det som utgångspunkt tog projektet fart.

Med hjälp av resten av projektgruppen försöker de att ge en verklig uppfattning kring människorna bakom olika framgångar – att de också kan ha problem, må dåligt och att de är mänskliga precis som alla andra.

Dagens innehåll – allt från föreläsningar till musikal och yoga

Grundtanken med projektet har sedan start varit att skapa en levande dag som blandar tunga ämnen med skratt, glädje, energi och positivitet. Därför var det självklart att blanda föreläsningar med aktiviteter såsom yoga och en musikal. Genom musik och dans vill de väcka känslor, tillhörighet och energier till liv. Målet med dagen är just att de medverkande ska känna sig fyllda av positiv energi när dagen är slut och att aktiviteterna har ökat deras medvetenhet för hur viktigt det är att fokusera på sitt psykiska välmående. 

Gästerna för Människan bakom framgången 2022

Projektet har drivits sedan hösten 2019, på grund av pandemin så har det ett flertal gånger fått skjutas upp. Vi var stolta att våren 2021 bjuda in till en zoom föreläsning med Tobias Karlsson som var väldigt lyckad. I år är gästerna bland annat föreläsarna och författarna Marie Niljung och Hanna Wirdegård, Idrottsmannen Loui Sand.

“Marie Niljung har varit med oss från start och varit en eldsjäl i vårt projekt. Marie är inte bara en fantastisk energispridare utan en person att se upp till och som aldrig slutar inspirera oss att allt är möjligt!”

Hanna Wirdegård har skrivit en självbiografi om hur det är att som vuxen leva med en ätstörning. Boken heter ”varför blir jag aldrig fri” och är en naken skildring av hur det är att leva som vuxen, arbetande och gift trebarnsmamma med en ätstörning. Att bjuda in Hanna var självklart för projektgruppen då de anser att det inte pratas tillräckligt om ätstörningar.

Även Loui Sand var ett givet val som gäst. Han fascinerar inte enbart med sitt mod och öppenhet utan även sitt driv och vilja att inspirera människor att våga vara precis den de är. Louis föreläsning heter ”mitt liv äger ingen” och är en bred tung föreläsning men med inslag av humor. Loui kommer prata om hur det är att vara mörkhyad i Sverige, transexuell, adopterad, och att komma ut som homosexuellt och självklart sin idrottskarriär. 

Musikalen ”inte ens doften av fuktig asfalt skulle kunna få mig att känna något nu” är skriven av två vänner till projektledaren Karolina. Lina Persson, Annie Nilsson och Linas syster Susanna. Redan sen start har musikalen varit en del av projektet. Linas syster som lever med bipolär sjukdom skapat musikalen. Projektledaren Karolina lever också med bipolär sjukdom och därför ligger musikalens budskap henne varmt om hjärtat. 

Ett återkommande projekt?

Projektgruppen har en stor förhoppning att det blir ett årligt projekt, Karolina som är projektledare tar examen i juni och kommer bolla projektet vidare till andra studenter. Om någon är intresserad av att engagera sig i en temadag 2023 är det bara att kontakta Karolina Skytt. 

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter