Har du sökt redan sökt utbytesstudier och har bara har funderingar om hur det faktiskt är att studera utomlands? Jag heter Linnea och går tredje och sista året på kommunikation och PR-programmet på Karlstad Universitet och just nu befinner jag mig på utbyte på Nottingham Trent University i England. Därför tänkte jag svara på lite frekventa frågor om utbytesstudier och berätta om mina upplevelser här.
Varför England?
Mina tre första val av universitet låg alla i länder som var engelskspråkiga. Huvudanledningen till det var att jag ville förbättra min engelska och verkligen få prata mycket. Det kändes även tryggt att kunna språket och ta sig fram ensam i landet. Trots att jag ansökte efter Brexit så ingår England i Erasmusprogrammet som erbjuder stipendium för utbyten vilket tacksamt togs emot. Nu i efterhand ångrar jag lite att jag inte valde Spanien eller Italien där vädret är mycket bättre men snart kommer nog våren hit också!
Hur bor man?
Genom Nottingham Trent University kunde utbytesstudenter få förtur till korttidskontrakt för studentboende, därför valde jag att söka boende genom dem. Det är mycket dyrare att bo i korridor här än att bo i andrahand men det kändes tryggt att veta att jag inte skulle bli lurad. I min korridor bor jag tillsammans med masterstudenter och andra utbytesstudenter. Det är framför allt här jag har träffat mina vänner.
Kommer jag få vänner?
Detta var något jag tänkte på mycket innan mitt utbyte, hur träffar man vänner? Jag har framför allt träffat mina vänner genom mitt boende, här bor cirka 50 utbytesstudenter från hela världen som läser både på grundnivå och masternivå. Jag läser tre kurser inom olika ämnen vilket gör att jag träffar klasser från tre eller fler olika program, det gör det svårt att lära känna personerna från ens föreläsningar. Men alla är väldigt intresserade av att man är utbytesstudent!
Är nivån på undervisningen svårare?
I England börjar de flesta på universitetet när de är 18 år, det märks väldigt tydligt. Jag skulle inte säga att nivån på undervisningen är lägre men det märks att lärarna inte har lika mycket krav på studenterna. Den största skillnaden är nog att jag läser mitt tredje året och de bara sitt andra, vilket gör att jag redan läst om mycket de inte har. En kulturkrock är att man läser alla sina kurser samtidigt här i stället för att ha separata delkurser som i Sverige, detta gör att alla kurserna ska examineras samtidigt i slutet av terminen.
Är det som jag förväntade mig?
Både ja och nej. Jag försökte att ha ett ganska öppet mindset inför mitt utbyte för att inte ha för specifika förväntningar. Hittills är jag bara positivt överraskad och jag känner mig väldigt hemma här. Det är kul att få uppleva något nytt, träffa nya vänner och få upplevelser för livet. Det enda negativa är att tiden går så fort och att jag redan har varit här halva tiden.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.