I dag öppnar ansökan till utbytesstudier nästa termin.
Ligga på stranden i Spanien, dyka i korallreven i Australien eller gå på ”afternoon tea” i England – studenterna väljer helt själva hur de vill spendera fritiden under sitt utbyte.
– Att man tar chansen och kommer utanför hemuniversitet tror jag är av stor vikt för arbetsgivare, säger Malin Svensson, internationell koordinator på universitetet.
Varje år åker många förväntansfulla studenter från Karlstad ut i världen för att studera vid andra universitet. För den som vill resa nästa höst är det dags att förbereda sig inför ansökan nu.
Genom att studera i ett annat land får man möjlighet att uppleva nya saker, stöta på nya kulturer och träffa en massa människor, menar Malin Svensson som vägleder studenter som funderar på att studera utomlands.
– Vi ser på studenterna som har varit på utbytesstudier hur mycket upplevelsen har betytt för dem. Det är något som utvecklar och stärker en i det personliga livet, men som också är givande för studierna, säger hon.
Vid Karlstads universitet är möjligheter till utbyte stora med runt 200 universitet att välja på utspritt över hela världen. Men innan ansökan behöver studenten kolla upp en del saker.
– Det är en process, så se till att vara ute i god tid, säger Malin Svensson.
Från i dag, den 15 oktober, till den 15 november är anmälan öppen för utbytesstudier.
– Ansökan sker genom Karlstads universitets portal för utbytesstudier som finns att hitta på universitetets hemsida under fliken ”utbytesstudier”, säger Malin Svensson.
Ett första steg är att kolla vad som gäller för det program man läser hemma i Sverige: Sker utbytet på en fri termin, eller kräver programmet att kurserna utomlands motsvarar kurserna vid Karlstads universitet?
– Ifall du läser ett ett brett program som har fri termin så tycker jag att du ska välja med hjärtat, är det någonstans du alltid drömt om att åka till, sök dit, säger Malin Svensson.
Beroende på var studenten vill studera ser möjligheterna lite olika ut, men inom Europa brukar chanserna ofta vara goda.
– Går du in på Karlstads universitets webbplats kan du använda deras sökverktyg som hjälper dig att hitta universiteten du har möjlighet att åka till baserat på ämne, samt information om lärosätet och kurserna som erbjuds.
Vad händer om det är fler ansökningar än tillgängliga platser?
– Då gör universitetet ett urval. Det sker genom att det bakas ihop en poäng utifrån studentens högskolepoäng och betyg på Karlstads universitet. Har du varit fadder för inresande studenter får du dessutom extra poäng. Den totala poängen sätter studenterna i en prioriteringsordning.
Hur dyrt är det att plugga utomlands?
– Att plugga utomlands behöver inte vara dyrare än i Sverige. Genom att åka via Karlstads universitet kan utbytesstudenten slippa betala studieavgifter. Bland annat Erasmus har ett fördelaktigt stipendium för den som pluggar inom EU, det ger dig 460-510 euro i månaden. Väljer du att söka till ett universitet utanför EU finns det stipendier du själv har möjlighet att söka och ta del av.
Efter ansökan kan studenten förvänta sig sitt, förhoppningsvis, positiva besked om antagning strax innan jul.
Läs mer: https://www.kau.se/
This is a news article. Read more about the journalistic work in Karlstads studenttidning here.