Val till kårfullmäktige.
Val till presidieposterna.
För två år sedan flyttade Elvira Skoglund till Karlstad och studerade magisterprogrammet i projektledning. Efter examen sökte kåren en ordförande och Elvira fick uppdraget. I april väntar ett nytt kårval med val av ledamöter och listor till kårens högsta beslutande organ och Elvira lämnar uppdraget.
– Det har varit jättekul och jag vill verkligen rekommendera att man ska söka ordförande.
Som ordförande för Karlstad studentkår har Elvira fullt upp. Studenttidningen möter henne under en ledig lucka på en fullspäckad dag. Tillsammans med sina kollegor på studentkåren arbetar hon med att representera studenterna i olika åsikter. Hon leder även styrelsens och presidiets arbete som innefattar studiesocialt ansvarig och utbildningspolitiskt ansvar.
– Jag är lite överallt och ingenstans. Ibland är det svårt att säga exakt vad jag gör, för jag gör så mycket olika saker.
Erfarenheter är jätteviktigt
Elvira är 27 år gammal och uppväxt i Stockholm. Hennes första arbete var på McDonalds där hon var för ung för att stå i kassan och fick i stället arbetsuppgifter som att städa toaletter och torka bord.
– Alla borde testa på att arbeta på restaurang. Man lär sig kundbemötande och att bli stresstålig. Det är ett tufft jobb, men väldigt lärorikt, berättar Elvira.
Hösten 2016 flyttade hon för studierna och hamnade på Linnéuniversitetet i Växjö. Där tog hon sin filosofie kandidatexamen med inriktning mot internationell samhällsvetenskap med huvudämne fred och utvecklingsstudier. Efter praktikplatsen som integrationssamordnare på Växjö rödakorskrets fick hon fast anställning.
– Praktik är det bästa, det ger så mycket. Erfarenheter är jätteviktigt och det får man bland annat via praktik, säger Elvira.
Under slutet av sin tid på Linnéuniversitetet reste Elvira utomlands genom MFS (Minor Field Studies) stipendieprogram för att samla material till sin C-uppsats. Något hon rekommenderar alla att göra. Valet föll på Uganda där hon tillsammans med en kursare skrev om hur kvinnor kombinerade obetalt hemarbete med ett betalt arbete.
– Det som var intressant var att kvinnorna inte såg hemarbetet som något konstigt eller problematiskt, det var normen, berättar Elvira.
Kåren arbetar för studenterna
Ett medlemskap hos studentkåren ger inte studenten bara medlemsrabatter och möjligheten att delta på roliga event. Här finns även ett studentombud som hjälper alla studenter vid frågor som relaterar till deras utbildning. Kåren arbetar även för studenternas rättigheter och tillsättandet av studentrepresentanter i universitets olika nämnder och styrelser. Ett medlemskap möjliggör även investeringar i kårens verksamhet.
– Det är medlemmarna vi jobbar för, ju fler medlemmar desto lättare är det för oss att driva en specifik fråga framåt menar Elvira och fortsätter, jag tycker verkligen man ska vara medlem.
Studenternas intresse för att engagera sig är blandad, menar Elvira.
-Det går lite upp och ner. Jag skulle vilja se ett större intresse i att engagera sig eftersom det är så bra att ha på sitt CV. Jag önskar att jag tidigare engagerade mig i kåren, man ser universitetet på ett helt annat sätt.
Engagera dig!
Det finns många sätt att engagera sin inom studentkåren, beroende på vad man har för intresse. Som student kan man exempelvis engagera sig i ett av universitetets alla projekt. Inom projektgruppen får man bygga upp projektet själva genom att ta fram ett koncept och boka föreläsare.
Som studentrepresentant kan man ha längre eller kortare uppdrag. Valet av studentrepresentanter sker i maj via ansökningar, men positioner tilldelas även löpande beroende på universitetets behov för olika projekt.
Man kan även bilda en förening eller arbeta på studenttidningen.
– Är man intresserad av att engagera sig kan man bara komma till kårexpeditionen och prata med någon av oss om vad du är intresserad av så hittar vi något som passar, säger Elvira.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.