I april 2025 introducerade regeringen en ny utredning om stärkt akademisk frihet för forskare och lärare på universitet och högskolor. Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) riktar kritik mot regeringens utredning. De varnar för att utredningen kan bli ofullständig om studenternas perspektiv inte tas med.
– Vi ser ju att det stora hotet egentligen också är den politiska styrningen vilket den här utredningen då inte tittar på, säger ordförande för SFS, Rasmus Lindstedt.
Regeringen tillsätter nu en utredning som åsyftar att stärka den akademiska friheten för lärare och forskare på universitet och högskolor. SFS är kritiska i frågan och uttrycker i ett pressmeddelande att studenterna inte får glömmas bort, i och med att de i dagsläget inte tydligt står med i definitionen av akademisk frihet.
SFS är en organisation som har studentkårer som medlemmar och företräder Sveriges studenter och studentkårer i svenska universitet och högskolor. SFS driver också ett politiskt påverkansarbete och har som mål att främja studenters levnadsvillkor samt bidra till kvalitet i utbildningen.
– Vi tycker att det är beklagligt att studenterna inte ingår i utredningen. Det är bra att frågan utreds, men vi ser ju att det stora hotet är egentligen den politiska styrningen vilket den här utredningen inte tittar på, berättar Rasmus.
SFS anser att studenterna och utbildningen i sig är en central del av den akademiska världen och den akademiska friheten är någonting som innehåller många olika delar.
– En grundläggande grej som att man som student har rätt att fritt välja utbildning, organisera sig i en studentkår eller kunna utöva inflytande över sin utbildning tycker vi är jätteviktigt, säger Rasmus.
Enligt Rasmus har studentinflytandet en central roll i det akademiska livet. En viktig aspekt är det som traditionellt har setts som huvudfrågan, nämligen möjligheten att ställa kritiska frågor eller att forska och fritt välja forskningsområde, förklarar Rasmus.
– För oss är det jätteviktigt att man fortfarande står upp för att studenter har rätt att ställa kritiska frågor, säger ordföranden.
Studentperspektivet i utredningen
Ett sätt som studentperspektivet skulle kunna komma med i utredningen är enligt Rasmus så enkelt som att skriva till i utredningsdirektivet att studenternas perspektiv ska omfattas av utredningen.
– Det viktiga är att studenterna omfattas av ett skydd för den akademiska friheten. En positiv sak är att utredningen däremot fått i uppdrag att prata med oss, och vi kommer företräda studenternas perspektiv, berättar Rasmus.
Rasmus berättar vidare att tron är att desto fler perspektiv man har med i utredningen, desto robustare utredningen kommer att bli.
– Universitetet har två uppgifter, det ena är forskning och det andra är utbildning. Studenterna är till stor del de som utbildningen finns till för och därför är de viktiga för utredningen, säger Rasmus.
SFS förespråkar i grund och botten att den akademiska friheten ska grundlagsskyddas. Just för utredningen som för närvarande är på gång menar ordföranden att den frågan är för stor, men att förhoppningen är att man föreslår ett starkare skydd för den akademiska friheten för lärare, forskare och studenter.
– Grundlagsskyddet blir lite väl stort för just denna utredningen, men det hade varit drömscenariot på något sätt, berättar Rasmus.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.