Han växte upp i Älmhult och såg Ingvar Kamprad som en hjälte, studerade på Chalmers i Göteborg och hamnade slutligen med familjen i Karlstad 2017. Som rektor vid Karlstad Universitet har de senaste åren varit en utmaning, trots det lyser positiviteten genom. Studenttidningen har träffat rektor Johan Sterte för tillbaka- och framåtblickar.
– Man ska väl inte ropa hej än men nu ser det ju ut som att det börjar ljusna, att solen kan börja skina över Karlstad på fullt allvar igen, säger Johan och skrattar till.
Pandemin har de senaste två åren tvingat universitetet till en stor omställning med distansstudier som åtgärd för att minska smittspridning. Karlstad Universitets rektor, Johan Sterte är däremot positivt överraskad över hur väl både studenter och anställda har hanterat förändringen det inneburit att bedriva och delta i utbildningen under pandemin. Effekterna har nämligen varit begränsade och resultaten inte nämnvärt avvikande.
– Den stora effekten tror jag har varit bristen på studentliv, relationsskapande och övergången till vuxenlivet. Det är tragiskt, jag tror det drabbat många ganska negativt, menar han.
Johan berättar att pandemin i viss utsträckning varit en ”gamechanger ”och att undervisningen inte kommer bli den samma som innan.
– Det digitala lyft vi tagit i flera dimensioner kommer att få stora konsekvenser framöver.
Johan Sterte är född och uppvuxen i Älmhult där han bodde till 19 års ålder. Flyttlasset gick sedan till Göteborg där han studerade till civilingenjör med inriktning på kemiteknik på Chalmers. Under sin uppväxt i Älmhult arbetade han på IKEA och såg Ingvar Kamprad lite som en hjälte.
-Jag har aldrig varit rikare än under min gymnasieperiod brukar jag säga. Då tjänade jag bra med pengar och allt gick till nöjeskontot.
Hans första jobb var som springpojke på IKEA där hans uppgift bland annat var att bre mackor och diska på lördagsförmiddagarna.
-Jag berättade för Ingvar att med den här lönen tar det ganska exakt ett år att gneta ihop en miljon. Det tyckte han var kul.
Därefter arbetade han med att köra in kundvagnar, och lönen var den dubbla. Han fortsatte på mattavdelningen och hade innan studenten även hunnit arbeta i både Tyskland och Kanada med att bygga upp nya varuhus. Han både tapetserade och la heltäckningsmattor och menar att han haft roligt mest hela tiden.
På Chalmers har han sin grund och forskarutbildning och är professor i kemisk teknologi. Där arbetade han även som forskarassistent och vikarierande professor. Tidigare var han även rektor på Växjö universitet (numera Linnéuniversitetet) samt på Luleå tekniska universitet.
Engagemanget sträcker sig även utanför arbetsrummet då han uppskattar att jaga, fiska, vara ute i naturen och läser en hel del böcker.
Hur ser en typisk dag ut för en rektor på Karlstads Universitet?
– Det är mycket möten och väldigt varierande. Mitt jobb är att hjälpa på vägen, facilitera forskningsprojekt, utbildningsprojekt och nysatsningar. Bidra till att allt går ihop sig, allt handlar om att arbeta tillsammans. Karlstads Universitet är större än någon annan privat arbetsgivare i Värmland, vad gäller antalet anställda och med de närmare 20 000 studenter. Det är en dynamisk arbetsplats, det händer alltid saker och finns gott om kreativa anställda med stor intelligens.
Den största utmaningen med att vara rektor menar Johan är att ”våga vara vis”. Kunna säga nej och hantera det. ”Jag försöker se till att det går framåt” säger han.
Hur går det till när man blir rektor?
– Rektor är en position parallellt med landshövding och generaldirektör, det är de som regeringen tillsätter på begränsad tid med en möjlighet till förlängning. Styrelsen på universitetet står för rekryteringsarbetet och regeringens roll är att formellt fatta beslutet att tillsätta positionen. Den roliga delen av det hela är att vi har en överlämningsceremoni i samband med en examenshögtid där den förre rektorn lämnar över rektorskedjan till den nya rektorn.
Johan ser tillbaka på sin egen studietid med glädje och berättar att det var en otroligt intensiv och spännande tid. Han kom som grabben från landet till storstaden Göteborg utan att känna någon.
– Jag var beroende av introduktionen och nollningen för att bli en del av universitetet, säger Johan och berättar att några av vännerna han fick då, har han fortfarande kontakt med.
Han var även en del av sexmästeriet som ett sätt att lära känna folk och vara delaktig i studentlivet.
– Det var tufft med ett högt studietempo, vi hade mer än 40 timmar schemalagt vissa perioder.
Har du haft några förebilder som tagit dig dit du är idag?
– Jag har haft ganska många förebilder. När jag var liten var det farbror Ingvar (Kamprad reds. anm.) som jobbade i ledningen på IKEA, har var lite av en hjälte. Sedan hade jag en historielärare på gymnasiet som var väldigt duktig. De har fungerat mer som mentorer än förebilder och uppmuntrat mig i min utveckling. Jag tror att den bästa mentorn är den man väljer själv snarare än den som utses.
Framöver finns det mycket att se fram emot. Förutsatt att pandemin faktiskt är helt över så ser han mycket fram emot återgången till det lite mer normala, med lite mer spänning över att se hur saker och ting kommer att utvecklas.
Pandemin medförde en stor omställning för både studenter och lärare och ett behov av utvecklingen av distanspedagogiken upptäcktes. Han menar att det fortfarande finns en hel del steg att ta där, och möjligheter att göra.
– Samtidigt har vi en teknikutveckling som skapar nya möjligheter och det kanske kan fungera ganska väl med integrerade former framöver. Där en del är på distans och andra i rummet. Vi har tagit ett steg i den riktningen.
Rektorns tips för att klara studierna och nå sin dröm!
– Var uthållig.
– ”Det fixar sig” – alla människor åker på bakslag då och då. Det är inte hela världen att missa en tentamen, man kan alltid göra om och göra bättre.
– Balans mellan studier och fritid. Man måste leva sitt liv samtidigt som man pluggar.
Självdisciplin och hitta balansen, det är det viktigaste.
– Nyttja möjligheterna som erbjuds på universitetet. Skapa nätverk och engagera dig i något som har bäring i det du studerar. Ta chansen när den ges!
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.