×

Nyheter, Studentliv

Sally hjälper studenter i matlagningsdjungeln

Foto: Privat

När Sally Asp studerade ville hon utmana normen om att alla studenter måste äta nudlar för att klara sin budget. Resultatet blev en kokbok som guidar läsaren till snabblagad, billig och näringsrik mat.
Det dyraste du kan göra är att slänga mat, säger Sally.

Sally Asp (fd Jönsson) gick i gymnasiet när hon startade sin blogg ”Skippa nudlarna”. Hennes mormor skrev ut recepten från bloggen och satte in i en pärm. Detta väckte idén till att göra en kokbok av bloggen. År 2015 blev det verklighet och boken släpptes, än idag är det många som läser och uppskattar boken. Responsen har bara varit positiv.

Många uppskattar enkelheten och att det inte är för mycket ovanliga ingredienser. Den passar till alla som vill laga plånbokssmart mat, säger Sally.

Matplanering – A och O

I en tid av stigande inflation där många studenters huvudinkomst består av CSN-lån och bidrag krävs en bra matplanering. Även förvaringsutrymmen i studentlägenheter lämnar ofta mer att önska.

– Tänk på att bygga upp ett bra basskafferi. Pasta, ris, gryn, bönor, krossade tomater och kokosmjölk kan stå i vilket skåp som helst. I kylen kan man tänka på att ha sådant som inte blir dåligt så snabbt. Exempelvis rotfrukter, ägg och vitkål.

Under större delen av sin studietid arbetade hon samtidigt utomlands. Med främst distanskurser och ett sista år på Stockholms universitet byggde hon ihop sin egen kandidat i företagsekonomi med inriktning marknadsföring. För att hålla sin tajta studentbudget och hjälpa klimatet planerade Sally sina matveckor.

Foto: Unsplash

Köper du en påse morötter, se då till att du kan använda dem i fler rätter. Gör du en tomatsoppa så kan du koka pasta dagen efter och använda resterna av tomatsoppan till pastasås eller tomathummus. Släng aldrig mat, det är det dyraste du kan göra, säger Sally.

Den älskade och hatade matlådan – vad är gott och behåller näringsvärdet i en mikro egentligen?

– Smakmässigt gottar gratänger, grytor, pajer och soppor till sig och passar för mikro. Näringsmässigt försvinner ingenting men det är bra att inte överkoka grönsaker. Jag brukade lägga ner frysta grönsaker i lådan och lät dem tina under dagen, säger Sally och påpekar att matlådan på så sätt hålls kall under dagen om tillgången till kyl inte finns.

Vad skulle du säga är den största utmaningen när det kommer till att leva hälsosamt och vara student?

– Planering är A och O. Om du spontanhandlar varje måltid blir det ofta dyrt och mycket svinn. Så planera din vecka, gör storkok eller se till att du använder allt du köper hem.

Sally tipsar

Hyllor att besöka i mataffären för att laga hälsosam och billig mat:

Hyllan med linser, bönor, krossade tomater. Det bör du alltid ha hemma!
Skafferihyllan, pasta, ris, matvete.
”Rädda mathyllan”, många matbutiker har en hylla där de lägger frukt och grönt som håller på att bli dåliga eller har någon defekt. Där kan man göra riktiga fynd! Lidl har kassar för 20:-där man kan få flera kilo grönsaker, perfekt att köpa hem och laga upp direkt!
Frysdisken. Frysta grönsaker har högt näringsinnehåll och blir inte dåliga. Jag har alltid spenat, broccoli, ärtor och haricots verts i frysen.
Jämför kilopriset!

Att undvika i mataffären:

– Godis, snacks och fikahyllan. Dyrt och näringsfattigt, gå absolut inte där när du är hungrig.
– Undvik att köpa mat som inte är i säsong. Tomaterna i december är inte särskilt goda och väldigt dyra. Men på sommaren smakar de gott och är prisvärda. Fyll på med rotfrukter på hösten och njut av färskpotatis på sommaren.
– Undvik att plocka på dig saker i kassan. Tuggummi, godis, snacks som placeras vid kassan är onödiga pengar som snabbt blir stora summor.
– Läsk och annan dryck. Dyrt och onödigt att lägga pengar på om du har en tajt budget.
– Skippa kötthyllan. Dyrt och dåligt för klimatet. Satsa på att laga vegetarisk mat från grunden så sparar du både pengar och värnar för vår miljö!

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter