Källa: csn.se
Fribeloppet slopades tillfälligt under pandemin men är tillbaka sedan 1 juli. Har du sommarjobbat kan ditt studiemedel för höstterminen påverkas. Var fjärde student vet inte vad fribeloppet innebär, enligt en undersökning gjord av CSN.
Under ett omkring tre månader långt sommarlov tvingas många studerande arbeta och lönen som betalas ut kan påverka studiemedlet för hösten. Under pandemin slopade man fribeloppet som sedan 1 juli är tillbaka.
– Vi har studenter som studerat i upp till två år som hittills inte har behövt tänka på fribelopp. Nu är fribeloppet tillbaka och det är viktigt att hålla koll, annars kan det bli en dyrköpt läxa, säger Sophia Beyer Rankila, tf. pressekreterare på CSN.
Fribeloppet är gränsen för den inkomst du får ha utan att ditt studiemedel påverkas. När du ansöker om studiemedel får du uppskatta din inkomst per kalenderhalvår. 1 januari – 30 juni och 1 juli – 31 december. Inkomsten under året ska beräknas i bruttobelopp och till den månaden den betalas ut. Om du sommarjobbat under juni månad och fått lönen utbetald i juli räknas den inkomsten till höstterminen. Samma gäller om du arbetar under december månad och får lönen utbetald i januari, så räknas den inkomsten till vårterminen.
Enligt undersökningar gjorda av CSN vet 7 av 10 inte vilka inkomster som ingår i fribeloppet. Fribeloppet inkluderar, utöver lön från ett arbete, vinst från en bostads- eller aktieförsäljning, föräldrapenning, a-kassa, inkomster från utlandsarbete och vinst från ett eget företag. Om dina inkomster överstiger fribeloppet, minskar ditt studiemedel.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.