×

Nyheter

Spridda skurar i efterfrågan på studentbostäder inför hösten

Merparten av Kalstads studentbostäder finns på Campusområdet på norra Kronoparken. Foto: Brandon Griggs/Unsplash
Karlstads universitet fortsätter att växa och antar 13 308 personer inför höstterminen. Det ökade antalet antagna märks dock inte av i efterfrågan på studentbostäder och flera av bostadsbolagen vittnar om en låg efterfrågan hittills i sommar.

Antalet antagna till Karlstads universitet fortsätter att öka och universitetet antar inför årets hösttermin 13 308 personer. Hos bostadsbolagen som hyr ut studentbostäder i Karlstad råder emellertid spridda skurar och där flera av dem inte har märkt av det ökade antalet antagna.

Det kommunala bostadsbolaget KBAB, som hyr ut boende i korridor och delade lägenheter på Campusområdet samt studentlägenheter på Frödingshöjd, har inte märkt av det ökade antalet antagna. Dock uppmanar man bostadssökande studenter att hålla utkik och söka aktivt.

– Vi upplever att söktrycket i år har varit samma som tidigare år. Vi publicerar lägenheter löpande och vi rekommenderar att man dagligen kollar på hemsidan, gör en kundanmälan på Mina sidor och registrerar sig för studentkön, säger Karin Jonsell, avdelningschef för marknad och kund på KBAB.

Tidigare i år meddelade KBAB att efterfrågan på studentbostäder var så pass låg att 15 av de 48 Vännerhem som KBAB har på Campus, vilka består av delade lägenheter, skulle hyras ut till andra än studenter.

Inte heller hos Lecab Fastigheter, som hyr ut studentlägenheter på Forrest Hill, märks det ökat antal antagna studenter av när det kommer till söktrycket av studentlägenheter inför årets hösttermin.

– Söktrycket i år är ungefär samma som förra året och tidigare år. Vi har 247 studentlägenheter varav omkring 80 är lediga från och med 1 augusti och 1 september, säger Emma Hultgren på Lecab Fastigheter.

Hon vill samtidigt tipsa bostadssökande studenter att hålla koll då det är snabba ryck inför det att höstterminen startar.

– Ett tips är att hålla koll på sin mail eftersom det är där som vi skickar ut erbjudanden om lägenheter. När det är högt söktryck, som nu när antagningsbeskedet kommer, går lägenheterna åt snabbt och svarar man inte på erbjudandet snabbt nog går det vidare till nästa person, säger Emma Hultgren.

Och fortsätter:

– Ett annat tips är att ringa hyresvärdar och bostadsbolag för att se om de har något ledigt, ibland kan man ha tur.

Hos Wood & Will, som i dagsläget bygger 206 nya lägenheter i den norra delen av Campusområdet, upplever man att det råder hög efterfrågan på just studentbostäder i Karlstad:

– Vi bygger totalt 206 lägenheter, varav 103 är redo för inflyttning i oktober och 103 i januari 2020. Med tanke på hur lite marknadsföring vi har gjort upplever vi efterfrågan som stor. Vi har inget att jämföra med då detta är vårt första projekt i Karlstad, säger Jonas Kullenberg, vd på Wood & Will.

Hos Lönnen fastigheter, som för två år sedan invigde sina studentbostäder mitt emot universitetet, har hittills i sommar haft en jämn efterfrågan på studentbostäder:

– Vi har många som skickar intresseanmälan. I dagsläget har vi sju lägenheter som inte är kontrakterade, men som alla är anvisade till hyresgäster, säger Majlis Karlsson, hyresadministratör på Lönnen Studentbostäder.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter