×

Nyheter

Storbråk på torget under nollningskvällen – nu ger universitetet stöd till studenter: ”Känns som vårt ansvar”

Foto: Max Fleischmann on Unsplash

Under onsdagsmorgonen hölls ett krismöte på universitetet efter den våldsamma incidenten som ägde rum under tisdagskvällen i centrala Karlstad.

Enligt vittnesuppgifter ska många studenter ha befunnit sig på platsen.

– Förhoppningsvis var det en isolerad händelse som var väldigt olycklig, säger säkerhetschefen Jan Gambring.

Det var i går kväll vid 19-tiden som polisen fick in flera samtal om ett större bråk i Tingvallastaden, söder om Stora torget.

Ett bråk som resulterade i att en man i 20-årsåldern fick föras till sjukhus med en sårskada på kinden.

– Vi har ingen uppgift på att den skadade är en student vid universitetet, inte heller vad exakt som har orsakat skadan, däremot att det är en större grupp som har hamnat i något typ av bråk, säger Gabriel Henning, polisens presstalesperson.

Just nu pågår ju insparksveckorna. Bör studenterna känna sig oroliga?

– Nej det tycker jag inte, lev som vanligt är min uppmaning, men såklart ska man ta det försiktigt och tänka till när man är ute, precis som man gör normalt.

Samtalsstöd på universitetet

Efter morgonens sammanstrålning på universitetet med säkerhetschef Jan Gambring, studiesocialt ansvariga Anna Larsson på Karlstads studentkår, pressekreterare Jonas Brefält och universitetsdirektör Anne-Christine Larsson Ljung har det beslutats om att ta vid extra åtgärder under veckan i sviterna av storbråket.

– Vi vill värna om våra studenter, det är viktigt att de får stöd. Det vi kommer erbjuda är samtalsstöd hos Studenthälsan för de som behöver. Frågor om själva händelsen hänvisar vi till polisen, säger Jan Gambring.

De kuratorer som finns på plats på Studenthälsan under onsdagen, torsdagen och fredagen kommer prioritera de studenter som behöver prata efter händelsen.

En insats som känns viktig för universitetet.

– Det känns som vårt ansvar som universitet, men däremot är själva händelsen något som skett och arbetas med utanför universitetets regi, säger Jan Gambring.

Så om man som student känner sig orolig över detta, vad gör man då?

– Hänvisning sker via studentkåren, de kommer hänvisa studenterna till Studenthälsan, men även jag kommer finnas med som ett stöd i det här om någon behöver prata.

Nu söker polisen fler tips om det som hände under tisdagskvällen. Personer som har sett eller hört någonting, alternativt filmat, uppmanas att höra av sig till 114 14.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter