Som student lever man ofta i nuet, på en knapp budget, och att investera de små summor pengar som möjligtvis blir över kan vara läskigt och kännas onödigt. Men det krävs inte mycket för att komma igång med att investera, menar aktieintresserade Paula Strålin. Det gäller bara att veta hur och var man ska investera.
– Alla borde investera, man kan börja med bara några hundra, säger hon.
Paula Strålin har själv varit intresserad av pengar så länge hon kan minnas och kände tidigt glädjen och tryggheten i att tjäna sina egna pengar.
– När jag var liten började det med att jag plockade ur diskmaskinen och klippte gräset mot en liten slant från mina föräldrar, säger hon.
Ögonen för aktier öppnades när Paula Strålin vid 15 års ålder googlade “Hur blir man rik på fem år?”. Hon började då lägga undan pengar varje månad så fort hon började jobba för att vid 18 års ålder investera dem.
Mycket riktigt så gjorde Paula Strålin det, hon placerade sina ihoptjänade pengar i aktier. Hon hamnade även snabbt som näringslivsansvarig i Unga Aktiesparare Värmland efter att ha gått med i den ideella föreningen.
Paula Strålin berättar för studenttidningen om det nybörjare kan tänka på inför sina första köp på börsen.
Ska man köpa aktier eller fonder, och vad är skillnaden?
– Jag brukar säga att en fond är som att köpa en partymix godispåse, en blandning med lite av varje. Det är så en fond fungerar, en ihopsättning av olika företag, medan en aktie är som lösgodis. Du får plocka dina egna påse med olika aktier.
Att börja investera i fonder kan vara ett bra sätt att komma igång på börsen eftersom risken är mer utspridd. Aktier har högre risker vilket betyder att det går att tjäna mer på det, men även att förlora mer.
– För att minska riskerna så ska man köpa flera olika poster, vi i unga aktiesparare brukar säga mellan 12-15, men det är ingen stress att börja med så många. Utöver detkan man tänka på att sprida ut aktierna över olika branscher, exempelvis något bolag inom klädindustrin och något som håller på med bilar och så vidare.
Var börjar man?
– För någon som aldrig har haft kontakt med börsen tidigare kan det kännas som mycket att lära sig och svårt att veta var man ska börja. En fördom många har om aktier är att man måste ha ett stort sparkapital för att lyckas, men det är inte fallet. Alla börjar med olika summor och oavsett hur mycket eller lite du investerar är det bättre än att låta pengarna ligga.
När du köper aktier kan du göra det på olika sätt och olika ställen, berättar Paula Strålin. Hennes tips är att börja med att välja var du vill köpa dina aktier. Det går att köpa aktier och fonder via din bank där du även kan boka in möte med en bankman för att få hjälp att köpa aktier och fonder.
Utöver din egna bank finns det dessutom andra banker som är stora och lämpade för aktiehandel, till exempel Avanza.
– Jag kan starkt rekommendera Avanza. Det är en bank där det enkelt går att köpa aktier och få information och aktietips.
Hur väljer man aktier?
– Ett sätt att börja på är att investera i aktier du känner till. Då vet du redan vad de gör, ligger till och hur de jobbar.
– Volvo är en vanlig aktie folk brukar börja investera i, ett företag som man känner till. Jag skulle rekommendera att börja satsa på den svenska marknaden. Jag köper själv fortfarande mycket svenska bolag, det är lite roligare tycker jag.
För att ta reda på om en aktie ser “bra” eller “dålig” ut är det viktigt att samla mycket information om företaget. Det går att göra genom företagsrapporter, men även genom en titt på de olika företagens hemsidor.
– Jag brukar också kolla på Facebook, lyssna på poddar… ja, du kan söka information lite överallt egentligen. För att få reda på om de har haft någon kris eller någon tvist.
Börsdata är ytterligare en hemsida du kan använda för information om aktier.
“Det behöver inte ta så mycket tid”
Att spara i aktier kan låta tidskrävande, men det behöver det inte vara förklarar Paula Strålin. På den egna banken går det att lösa så att pengar överförs direkt varje månad till vissa aktier eller fonder.
Vad gäller Paula Strålins sparande lägger hon stor vikt vid att spara långsiktigt.
– Det är ingen idé att spara i aktier om pengarna behövs inom en kortare period. Jag skulle säga att minst fem år är en bra riktlinje att följa, men jag brukar tänka till och med tio år. Att spara så långsiktigt gör också att om aktierna eller fonderna skulle gå ner i värde behöver man inte blir alltför stressad utan kan istället känna att det kommer gå upp igen, säger hon.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.