×

Kultur, Nyheter

Studenttidningen testar Årets julklapp 2023: ”Vill förena de svenska hushållen”

Foto: Canva

Varje år utser Svensk Handel “Årets julklapp”. Julklappen för 2023 tillkännagavs i mitten av november. I år är tanken bakom klappen att förena och skapa gemenskap bland de svenska hushållen. 

Årets julklapp 2023 är sällskapsspelet.

Nu närmar sig juletider med stormsteg, och för att göra det enklare för dig att navigera i speldjungeln under julhandeln har vi på studenttidningen testat fyra av årets spelnyheter. 

Foto: Nicotext

Familjeterarpi

Tillverkare: Nicotext

Rekommenderad ålder: Från 7 år

Speltid: Från 15 minuter

Antal spelare: 2+

Pris: 159 kronor

Betyg: 3,5 av 5

Spelets idé: Spelet består av 380 frågor som berör allt från lättare- till tyngre ämnen. Tanken är att stärka familjens band och ventilera sina åsikter och tankar på ett underhållande sätt. Den yngsta personen börjar ställa en fråga från korten till valfri familjemedlem. Därefter avgör resterande spelare om svaret på frågan är godkänt. Anses svaret vara tillräckligt detaljerat får spelaren behålla kortet. Första personen som får fem kort vinner. 

Kommentar: Ett mysigt spel för familjen som kan öppna upp för samtal. Spelets namn stämmer överens med nivån på frågorna, då vissa av dem väcker känslor och diskussion. Spelet skulle även funka med andra människor, men man måste ha en nära och avslappnad relation, annars finns det risk för dålig stämning. Familjeterapi lever upp till sitt namn och är ett sätt för familjen att komma närmare varandra.

Foto: Nicotext

Roast

Tillverkare: Nicotext

Rekommenderad ålder: Från 15 år

Speltid: Från 15 minuter

Antal spelare: 2+

Pris: 135 kronor

Betyg: 4,5 av 5

Spelets idé: På alla 100 spelkort finns det fyra kategorier: Minnen och pinsamheter, fördomar, hyllningar och ämnesord. Sällskapet väljer ut en person som ska börja bli roastad. Övriga spelare turas om att dra varsitt spelkort. Man får själv välja vilken av de fyra kategorierna man vill läsa upp för att roasta den valda personen. När alla spelare har roastat den första personen väljer man en ny person i sällskapet. 

Kommentar: Recensenterna var eniga – ett jätteroligt spel. En kväll med sina närmaste vänner hade kunnat livas upp med hjälp av detta spel. För att vara bekväm med att bli roastad, eller att roasta någon annan, krävs dock att det är en trygg grupp. Det kan även bli svårt att komma på saker att säga om personen man ska roasta ifall man inte känner varandra tillräckligt bra. Sammanfattningsvis är det ett underhållande spel i sällskap av den närmsta kretsen.

Foto: Nicotext

Heta stolen

Tillverkare: Nicotext

Rekommenderad ålder: Från 15 år

Speltid: Från 15 minuter

Antal spelare: 2+

Pris: 135 kronor

Betyg: 4 av 5

Spelets idé: Börja med att ställa två stolar med ryggen mot varandra. Två personer från sällskapet slår sig ner på vardera stol med något att dricka i handen. En tredje person läser upp ett påstående från spelkorten. Påståendena på korten kan man endast svara ja eller nej på. Om påståendet stämmer in dricker man från sitt glas, och om man inte känner att det stämmer avstår man att dricka. Resterande spelare kan invända om de tycker att någon ljuger. Om båda svarar likadant på påståendet sitter samma spelare kvar på stolarna. Svarar en personerna olika, en ja och en nej, får personen som svarade nej resa sig upp och låta en ny spelare inta den tomma stolen. 

Kommentar: Spelets koncept är festligt och kan passa på exempelvis en mindre förfest. Tio personer kändes återigen som en för stor grupp för spelets upplägg. Det bästa med spelet är att det kan nyttjas i många olika konstellationer. Det krävs inte heller någon förkunskap om varandra som gör att spelet kan flyta på, vilket är ett stort plus. På spelkorten var det relevanta och roliga påståenden. 

Foto: Spelexperten.com

Säg inte ”eeh”

Tillverkare: Kärnan

Rekommenderad ålder: Från 8 år

Speltid: 20 minuter

Antal spelare: 4-10 personer

Pris: 239 kronor

Betyg: 2 av 5

Spelets idé: Spelarna delas in i två lag som tävlar om att komma först i mål. Grundidén är att en person i laget ska beskriva så många ordpar som möjligt för sitt lag på 45 sekunder, dock med en liten twist. Beskrivaren får inte använda sig av “ehh” eller “öhh”. Motståndarlaget har dessutom en plingklocka som de ska plinga i varje gång beskrivaren i det motsatta laget använder sig av de förbjudna tvivelaktiga ljuden. För varje pling får laget gå fram ett steg på spelbrädet, därför är det viktigt att beskrivaren tänker efter innan den pratar. De ordparen som laget lyckas lista ut innan tiden är ute leder till poäng. 

Kommentar: Vid testtillfället var det 10 personer i sällskapet, vilket var för många röster för att spelet skulle fungera. Ett sällskap på 4-6 personer kan eventuellt passa den här typen av spel bättre. Speltiden var under 20 minuter, vilket troligen berodde på att lagen var så stora. Kanske inte det optimala spelet för en förfest, men under familjens spelkväll kan det vara ett passande val av spel. 

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter