×

Nyheter

Tandborstning på schemat – första gången sedan pandemin: ”Äntligen”

Foto: Desirée Burenlind

Universitetets sjuksköterskeprogram har sedan coronapandemin anpassat delar av sin utbildning.

Några praktiska moment har behövt pausas för att minska smittspridningen, men under måndagen fick ett efterlängtat inslag revansch – tandborstning på varandra.

– En uppskattad övning, säger Desirée Burenlind, adjunkt på sjuksköterskeprogrammet.

”Fullt ös i KTC i dag. Äntligen kan vi borsta tänderna på varandra igen efter pandemin. Efterlängtat, eller hur?”

Så löd texten på sjuksköterskeprogrammets Instagram-story efter att några av sjuksköterskestudenterna fick träna på att borsta tänderna på sina kurskamrater, samt träna på att få sina egna tänder borstade av någon annan.

En aktivitet som inte har kunnat äga rum sedan pandemin utbröt.

”En viktig del”

Tandborstningen ingår i sjuksköterskestudenternas färdighetsträningar som äger rum i det kliniska träningscentret på universitetet, KTC.

– Här tränar studenterna på allt möjligt, men i samband med pandemin har flera moment behövt göras på andra sätt. Något som däremot inte har varit möjligt att göra överhuvudtaget är just tandborstningen på varandra, säger Desirée Burenlind.

Josefine Bjärnetoft och Astrid Näfvert.

Varför inte det?

– Vi har behövt anpassa oss efter source control, det vill säga åtgärder för att begränsa och kontrollera en smitta, och därför haft på oss munskydd och vesir. Antingen båda två samtidigt, eller var för sig, och då blir det ju svårt med tandborstning.

De rekommenderade åtgärderna inom regionen ändrades i våras, och sedan dess har utbildningen kunnat återinföra tidigare moment.

Narin Haddad och Martina Johansson.

– Tandborstningen är egentligen en väldigt liten del av färdighetsträningen, så det har inte påverkat studenternas lärandemål under perioden som det inte har gått att genomföra, men det är en bra och viktig del som vi nu är glada att vi kan göra igen, säger Desirée Burenlind.

”Kan vara lite jobbigt”

Bland alla de olika praktiska moment som de blivande sjuksköterskorna lär sig på utbildningen är tandborstningen ett av få som studenterna får chans att öva på varandra.

– Annars tränar vi framförallt på våra vårddockor och olika artrapper, säger Desirée Burenlind.

Varför är det viktigt att kunna träna just tandborstning på varandra?

– Dels lär sig studenterna själva tekniken, dels för att få en liten känsla av hur det är att ta emot hjälp och vård.

Thea Källvik och Maja Portén.

Hur är känslan hos studenterna efter övningen?

– Det är många studenter som brukar reflektera över att det var lite jobbigt att få sina egna tänder borstade, att man helt enkelt får insikt i att det kan vara en obekväm känsla att vara patient. Så en uppskattad, men samtidigt lite jobbig övning för studenterna.

Desirée Burenlind menar att färdighetsträningen väcker tankar kring etik i samband med att man hjälper patienter i situationer där man kan känna sig sårbar.

– I samma färdighetsträning tränar studenterna på att tvätta patienter som behöver hjälp att sköta sin hygien, vilket innebär att diskussioner om etik är en viktig del av momentet samtidigt som studenterna tränar sina praktiska färdigheter, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter