Julen är en högtid som hos många är en tid som värmer och ger en känsla av lugn och ro, en tid där vi umgås med nära och kära. Men julen hos många andra kan den också innebära stress, oro och en enorm ensamhet. Julen skiljer sig från person till person, familj till familj, det finns en mängd olika julfiranden runt om i världen. Och alla variationer av julfirande är rätt, det finns inte ett sätt att fira jul utan det är vad man gör den till.
– Familj, värme och trygghet är jul för mig. Säger Josefine Vennberg, student på Karlstads universitet
Josefine anser att den mysigaste jul traditionen enligt henne är att man samlas hela familjen på ett och samma ställe. En tradition som de flesta familjer följer, julen är till för att samlas och se sina nära och kära. Kanske har man inte setts på ett tag och julen är det som återförenar oss. På julen ska ingen behöva vara ensam, om man verkligen inte vill det.
Söker man upp vad julen är för något, får man svaren att det är den största kristna högtiden och att man firar minnet av Jesus födelse. Att fira jul är en mycket gammal tradition och har gett spår av den jul vi känner till idag. Det vi vet om julfirandet i Sverige är att den tog fart först på 1700-talet och alltmer in på 1800-talet. Man tog efter de traditionerna som redan fanns i Europa men man blandade också gamla traditioner med nya, vilket har lagt grunden till dagens julfirande. Något de allra flesta ser som en tradition, är att vi sätter oss i soffan klockan 15:00 på julafton för att se Kalle Ankas jul. Men som tidigare nämnt så kan en jul se olika ut för alla, vi alla väljer själva vad vi vill inkludera i vår jul.
Lina Kerrouchi, student på Karlstads universitet beskriver julen som en mysig högtid med sammanhållning och massa mys med filmer och musik.
– Den roligaste jul traditionen är nog Kalle Anka, att hela familjen sitter och kollar tillsammans! Säger Lina.
God jul & gott nytt år önskar studenttidningen
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.