×

Hund och studier – studentparets vardag med Sola

Foto: Emil Axelsson
Visste du att:
  • Du behöver normalt sett inte hyresvärdens tillstånd för att ha en hund i lägenheten. Enda undantaget är särskilda allergihus, där hundförbud kan gälla.
  • Jordbruksverket rekommenderar hundägare att rasta sin hund var 6:e timme. Därmed inte lämna hunden ensam för länge.

Källor: Hyresgästföreningen, Jordbruksverket

KAU-studenterna som Karlstads studenttidning har träffat menar att livet blir bättre med hund. Men kan man kombinera husdjursägande med högskolestudier? Paret på Frödingshöjd och tjejen på Norrstrand anser det. I en reportage-serie får du möta olika husdjur och deras ägare.

– Jag har alltid velat ha en hund, har alltid sagt att när jag flyttar hemifrån så ska jag skaffa en hund, säger Klara-Fina, som läser miljövetarprogrammet på Karlstads universitet.

Det är en höstlig onsdagseftermiddag när vi är på väg för att möta Anton och Klara-Fina på Frödingshöjd. Gula trädtoppar omringar bostadsområdet intill universitetet. För två år sedan började de studera olika program vid Karlstads universitet. Nu bor paret tillsammans i en lägenhet nära campus med sin två åringa hund, Sola.

När de började studera 2022, hade paret gemensamma tankar på att skaffa en hund. Klara hade redan tidigare övervägt att skaffa en hund när hon flyttade hemifrån. Efter att ha granskat sin ekonomi insåg biologistudenten Anton och miljövetarstudenten Klara-Fina att det var möjligt.

– Eftersom vi var nyinflyttade så var vi tvungna att först kolla vår månadsutgift. Då kunde vi se om det fanns möjlighet att skaffa hund och det gjorde det, säger Anton, student vid Karlstads universitet.

Innan Sola blev en del av familjen bodde paret vid studentlägenheterna på Vintergatan. När de insåg att pengar alltid fanns över från CSN inkomsten, bestämde sig paret att flytta till ett djurvänligare område, Frödingshöjd.

– Grejen med campus-lägenheterna är att det står att man inte får ha husdjur. Vi pratade sen med Hyresgästföreningen och fick reda på att det inte finns något förbud mot husdjur i vanliga lägenheter. Men om hon hade förstört något i lägenheten skulle det blivit allvarligare konsekvenser, säger Klara-Fina.

Det underlättar att vara två

Paret berättar att det underlättar vardagen när de delar på ansvaret för hunden. Deras scheman krockar sällan vilket gör att hundvakt eller hunddagis inte är nödvändigt. Men Anton och Klara-Fina har en hundvakt som de kan kontakta om det någongång skulle behövas.

– Det är inte ofta som vi båda har föreläsningar på för- och eftermiddag. Men det skulle gå också eftersom vi bor så nära universitet. I så fall går vi hem på lunchen och går ut med henne medans vi har rast, säger Klara-Fina.

Utbildningen kan även vara flexibel enligt Antons erfarenhet. Många av föreläsningarna på hans program går att se via Zoom.  Det är något som han säger att andra i samma situation tar vara på. 

– Det känns som att det är fler som har hund än man tänker på. Och de som har hund är dem som går hem och försöker göra lite på distans, säger han.

Livet med hund innebär mer hemmakvällar för Anton och Klara-Fina

Med hunden Sola i bilden måste Anton och Klara-Fina anpassa sin tid och ekonomi på ett nytt sätt. Det blir färre utekvällar eftersom de nu måste ta hänsyn till en extra familjemedlem. Som resultat spenderar de mer tid hemma och har färre sena kvällar ute.

– Jo det blir mer hemmakvällar. Men jag känner ändå att jag kan vara med på grejer utanför skolan. Skillnaden blir bara att man inte är ute hela natten, säger hon.

Skulle ni rekommendera andra studenter att skaffa hund?

– Om det är så att man vill ha hund skulle jag rekommendera det. Man får bara tänka på hur mycket fritid man har och hur mycket tid du måste spendera i skolan. För det är ju ändå lagar kring hur ofta man måste gå ut med hunden. Det går inte att spendera hela dagarna i plugget, säger Anton.

Samtidigt lyfter de saker som de vill andra studenter ska tänka på. Planering är en viktig del av hundägarskapet menar de:

– Det blir svårare att vara spontan när man har en hund, säger hon.

Anton avslutar med att uppmana andra att noga överväga vilken hundras som passar bäst för deras livsstil som studenter.

– När det kommer till val av ras, vi valde en Eurasier för att den är väldigt väl rundad och kan göra lite som vi känner. Man ville inte ha en super aktiv hund eftersom det skulle kräva mer tid.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter