×

Nyheter

Vi träffar Karlstad studentkår- Vilka är de?

Erik Diaz Milla och Josefin Rösth Foto: Karlstad Studenkår

Karlstads studentkår är studentkåren på KAU. Vi fick turen att få intervjua två anställda på studentkåren. Vi får bland annat veta vilka arbetsuppgifter de har, vad för funktion en studentkår fyller samt hur de kan hjälpa oss om vi stöter på problem under vår studietid på KAU.

Erik Diaz Milla och Josefin Rösth Foto: Karlstad Studentkår

Både Erik och Josefine som vi fick möjlighet att intervjua, arbetar på studentkåren, Erik som studentombud och Josefine som utbildningspolitisk ansvarig. De både har ett viktigt ansvar gentemot studenterna på universitetet. Vi på studenttidningen har varit och intervjuat båda för att få reda på lite mer om hur deras arbete fungerar och hur de fick sin tjänst. 

Erik arbetar som studentombud på kåren. Som studentombud har Erik som uppgift att hjälpa och erbjuda stöd till studenter, som till exempel har det jobbigt med stress eller betygen. Han uttrycker att det är väldigt givande att kunna ge stöd till studenterna när dom känner sig vilsna eller frustrerade över sin situation. Erik berättar att han fick ett erbjudande om jobb på kåren, och han har en fast heltidsanställning. Utöver heltidsarbetet studerar även Erik.

– Även om jag är ganska färdig tycker jag om att fortsätta plugga, säger Erik.

Jag frågar Erik hur han kan hjälpa mig som student om jag har ett problem. Erik berättar att hans arbete innebär att han kollar att universitet uppehåller bra kvalitet och gör sitt jobb, hur lärarna hanterar olika situationer och inte inskränker på mina rättigheter som student. Han kan informera mig om mina regler och rättigheter, och kan meddela om han ser direkta fel och kan hjälpa mig som elev att ta det vidare.

Josefin arbetar som utbildningspolitiskt ansvarig på kåren, vilket innebär att hon arbetar med bland annat utbildningskvalitet och utbildningsbevakning. Om det är ett program eller kurs som inte håller kvalitén och visar stora brister för studenterna kan Josefin hjälpa då hon jobbar med kvalitén på kurser och program och kan påverka.

– Jag sköter all kontakt med studentrepresentanter på universitet, säger Josefine.

Hon uttrycker vidare att det är väldigt givande för henne att ha kontakt med studentrepresentanter och föreningar, samt när universitet lyssnar på önskemålen som uttrycks, ”Att man ser att universitetet tar in och anpassar efter ens önskemål eller ens synpunkter” berättar hon vidare. Josefin är förtroendevald av andra studenter, och hennes tjänst är också heltid, däremot inte en fast tjänst. Hon har även bekanta som jobbat på kåren vilket var en bidragande faktor till hennes intresse, den andra är att hon är en person som gillar att kunna påverka saker och göra skillnad. Hon berättar att hon tog studieuppehåll för att kunna arbeta på kåren.

Både Josefin och Eriks jobb är väldigt uppskattat av studenterna. Studentkåren är som studenternas fackförbund, berättar de. Kåren ser till att universitetet gör det de ska. Kåren kan även pressa universitetet på förändring vilket är svårt för en enskild elev att göra. Studentkåren är även kopplat till representation påpekar dem. Man får förmåner, får gå på vissa event som kåren håller i och så vidare.

– Ju fler medlemmar, desto större kraft har kåren att påverka, påminner Erik. 

Kåren erbjuder också olika möjligheter för elever, till exempel att bli studentrepresentant.

Vad är det svåraste med era jobb?

”Att min tjänst är mer av en stödfunktion” berättar Erik. Vidare säger han att det är svårt att inte kunna direkt påverka universitets regelverk. När frågan ställs till Josefine beskriver hon att det svåraste för henne att behöva göra alla små saker som får ”maskineriet att går runt”. Alla representanter behöver dyka upp på möten så det kan vara organisationsproblem som sätter hinder för arbetet tar hon upp som exempel.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för er?

Josefin berättar att alla dagar ser olika ut, alltid roligt för det händer nya saker. Två möten med universitetet om dagen, svarar på mejl, pappersarbete, och så vidare. Erik säger att han har flexibelt arbete och eget ansvar för hur han använder sin tid. Varje person har olika arbetsuppgifter. Erik finns tillgänglig för att svara studenter och hjälpa dom under mesta delen av sin arbetstid.

Hur fick ni jobbet?

Vem kan söka en tjänst på Karlstads studentkår?Det finns olika slags tjänster; tjänstperson eller förtroendevald. Josefin har valts in av kårfullmäktige, hon sökte tjänsten i samband med kårvalet. Om hon vill jobba kvar måste hon söka sin tjänst på nytt. Studenter kan söka sig till poster på kåren, man skickar in ett CV och personligt brev och svarar på 2 frågor. Man kan söka en förtroendevald post eller andra uppdrag. Om man får en anställning som en tjänsteperson får man fast anställning, men dessa svårare att få tag på uttrycker både Erik och Josefin. Det är däremot inget krav på att vara student om man är tjänsteperson, vem som helst kan söka en sådan anställning. Det finns en kommunikatörstjänst ledig som kommer ut på hemsidan inom snar framtid!

Vilka aktiviteter ansvarar studentkåren för?

Inspark, olika fester, även andra lugnare aktiviteter. Projekt som att städa campus osv. Kåren försöker organisera aktiviteter för alla möjliga olika intresse.

Bli medlem eller få mer information om kåren och dina rättigheter på https://karlstadstudentkar.se eller kika förbi på kårexpeditionen, de har öppettider alla vardagar 10:00-13:00 och håller till i 1A 314 (bredvid Transformum).

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter