×

Krönikor

Studenthälsan: En tid för förändring och förbättring

I varje nummer av Karlstads studenttidning skriver Studenthälsan om aktuella händelser och tipsar om hur du som student kan göra för att må bättre.
Krönika

Det vackraste med hösten är den förändring som sker i naturen, sällan är den så påtaglig som när sommaren tar slut och vi börjar gå mot kallare tider. Men det är inte bara utanför oss som förändringen sker, det händer även inom oss.

Utanför fönstren ser vi att det gröna får en mörkare färg, luften blir kyligare och solens strålar värmer mindre. Vi klär på oss och tänder ljus hemma, men vintern har inte tagit sitt kalla grepp om oss än. Människor är fortfarande glada och öppna och vi tar vara på de dagar då solens strålar är framme. En stickad tröja eller en halsduk räddar oss när vinden kallnar till och solens strålar inte värmer lika bra som de gjorde under sommaren. Oavsett anledning så är hösten en tid för förändring, men allt som ändras är inte förlorat. Se den här tiden som din chans att göra bättre för dig själv. Använd den förändring du ser omkring dig och ta ditt första steg mot den person du vill bli i framtiden.

Att se en så tydlig förändring utanför en själv gör det ibland tydligare och mer påtagligt när vi själva går igenom omställningar. När det ibland känns som att livet står stilla och man varken rör sig framåt eller bakåt så kan höstens annalkande vara starten på den förändring som man behöver. Livet går vidare, även om det inte alltid känns så. Om förändringen är ovälkom­men kan det bland annat trigga känslor av rädsla, oro, ångest och skam och det kan vara skrämmande. Våra stresshormoner, kortisol, adrenalin och noradrenalin aktiveras av riktiga såväl som av upplevda, tankemässiga hot. Det kan leda till att vi börja undvika och känner oss oförmögna att hantera den uppkomna sit­uationen. Genom att ta hand om dig själv och dina behov, visa dig själv medkänsla, så kan du öka ditt välbefinnande i höstmörkret.

Hösten är en tid då vi ska dra oss sig tillbaka och stanna upp, reflektera och hämta kraft. Naturen liksom vi människor går lite i dvala och det finns plats för återhämtning. Vad behöver du för att må bra? Skall du ta tag i den där träningen som du inte hann med i somras? Andra aktiviteter som att sjunga i kör eller börja med en sport kanske lockar. Tänk på att fylla kroppen med dopamin, serotonin och oxytocin. Dopamin får du när ditt intresse stimuleras, kanske genom att prova något nytt? Du kan öka din serotoninhalt genom att kramas eller annan fysisk kontakt, umgås med vänner, motionera eller se en rolig film. Man kan också via kosten se till att få serotonin, ex­empel på livsmedel som innehåller D-vitamin är svamp, ägg, fisk. Fyll på ditt förråd av Oxy­tocin genom aktiviteter som stimulerar glädje, belåtenhet, välmående och trygghet. Det kan tex vara massage, motion, bastubad, varm och proteinrik föda och beröring. Oxytocin förbättrar inlärning, koncentration och nyfikenhet på omvärlden.

Engagemang och hälsa går hand i hand visar forskning. Kanske är det i höst du går med i en förening, jobbar ideellt eller läser den skönlit­terära boken du inte hunnit med. Studenthäl­san ger i höst en kurs i självmedkänsla under tre tillfällen i November. Då får du möjlighet att träna på detta tillsammans med andra.

Personalen vid Karlstad Universitets stu­denthälsa finns här för dig, alla frågor är välkomna och vi ser fram emot att vara ett steg framåt i din utvecklingsprocess.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter