×

Krönikor

Studenthälsan: Nya sexuella möten

I varje nummer av Karlstads studenttidning skriver Studenthälsan om aktuella händelser och tipsar om hur du som student kan göra för att må bättre.
Krönika

När våren spirar kan en slumrande kåthet vakna till liv och ­möjligheterna växa när de ­varma sommarmånaderna sedan kommer. Kanske är det ditt första sexuella möte med någon annan eller första gången med just den här personen? Varje gång du ska engagera dig sexuellt med någon eller några, så måste du stämma av vad som är okej vid just det tillfället. Student­hälsan ger dig några tips på vägen.

Ni har kanske setts på en fest eller svajpat fram varandra i någon slags dejting- app där ni är som digitalt gjorda för ­varandra. Nu ska ni ses och ska förutom att hantera era egna känslor och förväntning­ar – också känna av den andres.

Om du då eller den du ska ha sex med är märkbart ­påverkad, så kan det vara bättre att ligga en annan gång eftersom det i det läget är svårare att läsa av den andre och/eller ge uttryck för vad du själv vill.

Om du blir hembjuden på en kopp te, så tänk på att inbjudan handlar om att dricka just te. Om det händer något mer beror på dig, personen, situationen och tusen andra faktorer. Ta inte ut något i förskott!

Sex och kärlek betyder också olika saker för olika människor. Om du möter någon som säger att den inte är ute efter en relation, så lita på att det är så. Om du känner dig kärlekskrank så kanske det är läge att svajpa vidare.

Lust och prestation är ofta knepigt att få ihop, så låt leken få plats. Det finns många sätt att ha sex på. Smeksex, munsex, analsex och slidsex, för att nämna några.

Upptäck vilka ställen som är sköna på din och den andres kropp. Då kan det vara fint att tänka på att dina ­sexuella preferenser inte är norm. Någon känner sig bekväm med att onanera tillsammans medan någon annan tycker att det är för intimt. För en tredje är det första gången hen är nära någon sexuellt. Första gången blir ofta annorlunda än vad du tänkt dig.

Om någon vill ändra sig, avbryta eller avböja så är det alltid okej. Oavsett om ni är i början, mitten eller i slutet av den sexuella kontakten.

Vi stannar upp och dyker ner lite i det här med sexuell ­kommunikation, något som sker t.ex. via andning, kropps­språk, guidande rörelser och ord. Det kanske låter konstigt men mycket liten del av vad vi kommunicerar sker via vårt verbala språk. För om någon inte säger nej så betyder det inte ja. Därför måste vi vara lyhörda och försäkra oss på olika sätt att vi det känns bra för alla parter.

Hur ska du veta vad den andre vill? Du kan ju fråga: Känns det bra? Hårdare eller mjukare? Du kan också kolla av hur den andra reagerar med sin kropp. Vill den andra inte smekas tillbaka eller tar den nästan inga initiativ? Då är det läge att stanna upp och ­stämma av. Hur kan du visa vad du själv vill? Ja, du kan t.ex. flytta handen till det ställe som känns skönt. Eller röra din kropp så att den ­hamnar i ett skönt läge.

Om du känner dig obekväm men tycker det är svårt att formulera det med ord så kan du flytta hela din kropp för att skapa mer utrymme. Du kan göra ljud som bekräftar att det som händer med dig är skönt eller oskönt. Du kan också ­träna på att berätta vad du tycker om tyst för dig själv, så kan det kännas lättare att ­sedan säga det högt. Eller ­prata om sexet några dagar senare om ni träffas igen. Eller varför inte förspela med att prata om vad ni gillar eller fantiserar om att göra. Ta hand om dig och varandra. Du är välkommen till Student­hälsan för att hämta kondomer eller boka in en tid för samtal.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter