×

Reportage

KAU-student grundade kommunikationsbyrå – hjälper nu andra in i branschen

Foto: Fannie Söderlind

På Kanikenäset i Karlstads yttre hamn har allt från traditionella reklambyråtjänster till affärsutveckling och innovation samlats under ett och samma tak i ett gammalt båtvarv. Vi befinner oss på företaget Advant: Företaget som du kanske inte hört talas om men vars jobb du definitivt tagit del av på ett eller annat sätt. Studenttidningen har fått möjlighet att träffa en av de två grundarna, Mikael Engström. Han gick från att vara en sökande KAU-student till att starta eget och idag skapa möjligheter in i branschen för den nya generationen studenter.

Den första kommunikationen man möts av i lokalens hall – Dare to be different!

Mikael möter oss i hallen vars rosa vägg är dekorerad i en lila upp- och nedvänd text: Dare to be different! Vidare in i kontoret fortsätter förväntningarna om hur det ser ut på en innovativ byrå att bekräftas: stilfullt, lekfullt och inspirerande. Det är i den här ljusa och luftiga lokalen, med rum för cirka 40 anställda, som mycket av kommunikationen vi möts av dagligen runt om i Karlstad har skapats. Den nya plattformen för Karlstad Studentkår, kampanjen för våld i nära relationer i samarbete med Länsstyrelsen Värmland och den grafiska identiteten för Ungdomsmottagningen och Första linjen i regionen för att nämna några av Advants många arbeten. 

“Att jag hamnade i den här branschen var lite av en slump.”

Med varsin kaffekopp slår vi oss ned innanför glasdörren som i kontorets rosa accentfärg berättar att det är ett “Room for magic” – ett av Advants många rum där tankar och idéer ska få flöda fritt. Att skapa magi på olika sätt med hjälp av kommunikation är det som driver Advant framåt – men var började allt? Mikael backar tillbaka bandet några år, till 1999, då hans resa tog sin start som student vid Karlstad universitet på multimediaprogrammet. Ett program som kändes brett och intressant, men som även var utmanande med vissa ämnen som var helt nya för Mikael.

-Man fick lära sig allt från programmering till formgivning, men jag insåg ganska snabbt att jag hade klasskompisar som redan kunde allt från början. Jag kände mig felplacerad och satt inte på samma spetskompetens, säger Mikael.

Istället för att tänka att han inte passade in på programmet bestämde sig Mikael snabbt för att vända på det hela och istället se sina styrkor.

-Jag insåg att när andra zoomar in kan jag zooma ut. Jag passar bättre när det kommer till att se den stora bilden snarare än att arbeta i detalj, förklarar Mikael och fortsätter. I efterhand är jag väldigt nöjd att jag gick programmet. Universitetet har hjälpt mig nå en bred kunskapsbas, lära mig lära och tänka kritiskt.

”A room for magic” – ett av Advants mötesrum

Efter examen och några år i arbetslivet dröjde det inte länge innan Mikael tillsammans med sin vän Linda Jonsson ville ta sina ambitioner till en ny nivå. De kände båda två att de inte kunde nå sin fulla potential på dåvarande arbetsplatser och att det var dags att starta eget.

-Ända sedan barnsben har jag velat starta eget. En gång när jag och brorsan satt i bilen när vi var små pekade jag ut mot Karolinen och sa “En dag ska du och jag göra något tillsammans”. Ironiskt nog blev Karolinen den första adressen för Advant år 2007 då allt började, och idag är även min bror Stefan med som en av delägarna, förklarar Mikael.

“Det är häftigt att gå hela vägen från frågetecken till utropstecken.”

Det dagliga arbetet för Mikael består i stora drag av att lösa problem. Han iklär sig rollerna som strateg och innovationsledare. Det är med stor entusiasm som Mikael berättar om den problemlösande processen som oftast börjar i total förvirring, men efter ett bra teamwork tillsammans med kund landar i en lösning.

-Det är lite ångestladdat i början av ett projekt. Man tänker “Shit, hur ska vi lösa det här?”, men sen så lär man känna verksamheten och personerna, jobbar tätt tillsammans och till slut hittar vi en lösning. Det är häftigt att gå hela vägen från frågetecken till utropstecken, säger Mikael.

Med tanke på den snabba digitala utvecklingen är det inom kommunikationsbranschen viktigt att vara flexibel och anpassningsbar för att lyckas komma fram till så bra lösningar som möjligt.

-Det händer så mycket hela tiden. Något man ska ta med sig om man jobbar här är att det är ständig förändring, vi som företag behöver uppdatera oss hela tiden för att hänga med. Man måste helt enkelt vara öppen för ny teknik och kunskap som kommunikatör idag för annars hamnar man efter, säger Mikael.

“Många som har praktiserat hos oss någon gång har sedan kommit in och börjat jobba.”

Advant tar löpande in praktikanter, ungefär 1-2 praktikanter per termin, och Mikael ser gärna att studenter fortsätter att söka praktik hos dem. Det är med glimten i ögat som Mikael beskriver praktikplatsen som en möjlighet att faktiskt få göra saker och inte bara koka kaffe. Studenterna ska få bli välkomnade in i branschen på riktigt helt enkelt.

-Det har märkts att vi har fått en positiv beskrivning av Advant bland studenter för nu har vi väldigt många ansökningar om praktik, och många som har praktiserat hos oss någon gång har sedan kommit in och börjat jobba, berättar Mikael och fortsätter. Gör man en bra praktik finns det alltså stor chans att det kan leda till en anställning längre fram.

Vid valet av praktikanter väger företaget dels in hur personen fungerar, de vill känna att de har rätt personlighet som kan vara med och på ett bra sätt bidra i teamet, dels att Advant har tid att ta hand om dem. Det ska bli win-win, menar Mikael.

Hur gör man för att få praktisera hos er?

-Om man är intresserad är en bra start att gå in på webben där vi har information gällande vad det innebär att vara praktikant hos oss, uppmanar Mikael. Där kan du läsa hur andra praktikanter upplevt Advant och skicka in din ansökan.

Länk till Advants hemsida: https://advant.se/

Mikael Engström i Advants nya lokal i Yttre hamn

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter