×

Reportage

Reportageserie: Drivhusets eventkoordinatorer om att våga engagera sig

Foto: Isabelle Karlsson

Vad hade du skapat för event för studenter om du fick fria ramar att göra vad du vill?
Det är en fråga som åtta studenter från Karlstad universitet ställts inför denna höst som eventkoordinatorer för Drivhuset. I reportageserien “att våga engagera sig” möter vi tre av dessa studenter för att följa projektet från start till mål. Detta reportage handlar om Ellie Lynch och hennes modiga event.

Det var tidigare i september som Ellie Lynch, 22 år, tog kontakt med Drivhuset för att ansöka om att bli en eventkoordinator. 

– Jag hade hört talas om Drivhuset innan och tyckte deras koncept lät väldigt spännande och att det passade min profil, säger Ellie.

Drivhuset finns på plats på universitetet och riktar sig till studenter. Deras mål är att fler ska våga öppna dörren till entreprenörvärlden och göra verklighet av sina idéer. Vägledningen som organisationen erbjuder är kostnadsfri och skräddarsydd efter studenternas specifika behov och förutsättningar. När Drivhuset satte igång rekryteringsprocessen för eventkoordinatorer i höstas rådde det inga tvivel om att Ellie skulle ansöka till jobbet – trots hennes icke-existerande erfarenheter av företagande och eventskapande.

– Jag blev jätteglad när jag fick tjänsten. Det kändes som en ära, säger Ellie.

Ellie går sin sista termin på programmet Internationella affärer och ska nu parallellt med sitt uppsatsskrivande ta sig an uppgiften att under hösten skapa och genomföra event för Drivhuset, främst riktade till natur- och teknikprogrammen på universitetet. Att ta på sig extra jobb i en redan stressig studietid är för många ingen självklarhet, men för Ellie verkar det höra till det naturliga. Extrajobba på Kappahl och i Malmö FF-kiosken, läsa fristående kurs vid Lunds universitet och nu också skapa event. Jag blir nyfiken på vad som egentligen är den stora drivkraften bakom hennes engagemang. Uppdraget må ju vara en snygg merit på CV:et, men för Ellie går det djupare än så.

– Det finns definitivt en koppling mellan min utbildning och det här uppdraget, men den främsta anledningen till att jag sökte jobbet speglar hur jag är som person. Jag är väldigt kreativ och tar inte alltid den traditionella vägen. Istället hittar jag min egen väg och möjligheter på olika sätt, säger Ellie.

Har du något exempel på en sådan väg?

– Om man ser på min karriär hittills så förstår man nog hur jag menar, jag har hittat möjligheter som kanske inte andra har tänkt på. Till exempel gjorde jag praktik för Färjestad BK Akademien där jag skrev artiklar, trots att jag inte har någon utbildning i journalistik, säger Ellie.

Ellie är en av dem som engagerat sig mycket under sin studietid

Frihet under ansvar är en klyscha som bra beskriver utgångspunkten för projektet. Totalt är det åtta studenter som nu är i full gång att planera inför eventen som de har fått fria ramar att göra i stort sett vad dem vill med. De fåtal riktlinjer som de ska förhålla sig till är dels att varje grupp tilldelas en specifik målgrupp som eventet riktar sig till, dels att sträva mot att ett visst antal personer deltar under eventen och dels en budget. Förutom det är de tillåtna att låta kreativiteten och fantasin flöda. Ett eller flera event – det bestämmer man själv. 

– Jag tycker att det här jobbet är flexibelt just för att man får lägga sina timmar själv och att man kan jobba lite hemifrån också. Man behöver inte sitta på Drivhusets kontor i Innovation park till exempel utan man planerar sin tid själv, säger Ellie.

Ellie samarbetar med Iselin Sundberg och deras grupp har blivit tilldelade föreningen Knas. Medlemmar i Knas består av naturvetarstudenter, allt från de som går naturvetenskapligt basår till de som läser till ämneslärare. Ellie och Iselin planerar att genomföra flera olika event, men vid tiden för intervjun ligger störst fokus på det första eventet som börjar närma sig.

“En person som varit med i Draknästet kommer att delta”

– Jag och Iselin har första eventet redan nu på tisdag den 2:a november så just nu i processen är vi hyfsat klara med planeringen och ska börja marknadsföra. Det kan bli lite tajt men en del av utmaningen är ju att försöka nå ut till studenter och få en så stor spridning som möjligt. Vi har även börjat spånat på lite idéer inför vårt andra event som kommer äga rum den 23:e november. Vi har något stort på gång, så kan jag säga. Det vi kan avslöja redan nu är att en person som varit med i Draknästet kommer att delta. Vi ska göra allt vi kan för att sprida ordet, säger Ellie. 

Har eventen något specifikt tema?

– Personligen så tänker jag temat mod för jag tycker verkligen att det krävs mod för att vara entreprenör. Mod att tro på sig själv och satsa på sin idé. Du vet, det handlar inte om att inte vara rädd utan det handlar om att våga även fast man är rädd. Det är mod, säger Ellie.

Det handlar inte om att inte vara rädd, utan det handlar om att våga även fast man är rädd

Nu tar Ellie snart examen och har under sina tre år vågat engagera sig mycket, nu väntar nya utmaningar runt hörnet. Ellie har i bakhuvudet att någon gång kanske driva eget, men hon är mer en sådan person som tycker om att fokusera på en sak i taget.

– Jag tänker att en sak leder till en annan och att man tar det lite som det kommer. Jag tror inte heller att man kan planera något i livet. Det kommer aldrig bli exakt som man har tänkt sig utan man får anpassa sig. Ibland får man nej men det viktiga är att man fortsätter – att inte ge upp. Ta vara på möjligheter att nätverka, till exempel på våra event som är en fantastisk plats för att knyta kontakter. Och våga ta kontakt med Drivhuset, säger Ellie.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter