×

Studenten om Ingesundeffekten: “Många som lever sin cottagecore dröm här”

Foto: Privat
Fakta om Musikhögskolan Ingesund (MHI)
  • Vid Musikhögskolan Ingesund studerar idag cirka 320 studenter, de flesta på Musiklärarprogrammet.
  • De utbildar musiklärare och musiker för kulturlivet, obligatoriska skolan, gymnasiet och för musik- och kulturskolan.

Källa: Kau.se

Musikhögskolan Ingesund är universitetets lärosäte för musikinriktning beläget några kilometer söder om Arvika. Efter att ha flyttat från Arvika till Göteborg återvände Viktor till hemstaden, där han hamnade på en utbildning vid Ingesund.

– Till en början skulle studierna bara vara ett tidsfördriv, men det fanns ju en hel värld här, säger Viktor Hjertzell, studerande på skolan. 

Viktor är själv uppväxt i Arvika och bor inne i stan, men att valet skulle falla på Ingesund var inte helt självklart från början. Han är inne på sitt första år på konstnärlig kandidat musiker-programmet, men är redan en rutinerad ingesund-student efter tre års tidigare studier av komposition. 

– Jag gick ett halvår på Chalmers på arkitektur och teknik-programmet, men det passade mig inte riktigt. Jag var inte riktigt mogen och var osäker på om jag valt rätt, om jag visste vad jag ville, berättar han. 

Till en början berättar Viktor att ansökan till Ingesund bara skulle vara ett tidsfördriv.

– Jag sökte till Ingesund och tänkte då kan jag plugga under tiden jag bestämmer mig för vad jag vill bli när jag blir stor. Sen har jag liksom blivit fast här, skrattar han. 

“Ingesundseffekten” håller studenter kvar 

Viktor älskar Arvika som stad och även om han håller med om att han är partisk i frågan, nämner han flera saker han och hans kompisar uppskattar staden för. Bland annat mycket kulturliv, danskurser, gallerier och konsthantverk. 

– Det finns en ganska stor jazzkulturförening, en folkmusikkkulturförening, och jag vet om minst tre körer. Dessa har ofta samarbeten med varandra och även med Ingesund, säger han. 

Han berättar att många av hans kompisar valt Ingesund just för att det ligger i en mindre stad. Ett upprustat musikproduktionsprogram har också bidragit till ett ökat antal elever. Han berättar om “Ingesundseffekten”, som gör det svårt för många studenter att släppa taget som skolan när de ska avsluta sin utbildning. 

– Jag vet att det finns folk som gått nio år, man drar igenom alla program som finns att gå. Det är lätt att man fastnar här och det har väl med många saker att göra, bland annat läget, säger han. 

Foto: Musikhögskolan Ingesund

Studentlivet på musikhögskolan

– Jag tycker väldigt mycket om hur det är här. Efter att ha gått ett halvår på Chalmers och blivit nollad där är jag rätt glad att det inte är samma här. Jag personligen tyckte att det var för mycket, säger han. 

Viktor tycker att Ingesund skiljer sig från andra utbildningsplatser. En av anledningarna är att musiklärarlinjen har ett annat upplägg på hur kurserna läses än andra skolor. Sen är en stor skillnad att skolan är mindre och ligger på en ganska liten plats. Genom hela intervjun talar han om den speciella kulturen som finns på skolan och som uppskattas av studenterna. 

Det bästa med att studera på skolan tycker Viktor är gemenskapen och att det är mycket nära samarbeten mellan lärare och studenter. Han upplever även mycket välvilja och trygghet, både hos personalen och men också andra. Han pratar också om skolans tillit till studenterna.

– Här är man väldigt positiv till att studenter ordnar egna evenemang. Jag och ett gäng satte i våras upp en hel musikal, utan att det var kopplat till någon kurs. Det känns inte som man kan göra överallt, säger han. 

Något som oroar honom ibland är belastningen på personalen och på studenter i vissa årskurser. Han beskriver Ingesund som ett lärosäte som vill mycket och som har många människor som också vill mycket. Det är enligt honom generellt positivt och leder till att det händer mycket på skolan.

–  Just nu utökar man väldigt mycket verksamhet och utbildning. Jag oroar mig lite ibland för att man missar att tillgodose allt som utbildningarna man redan har på skolan kräver, medan man utvecklar annat. Det finns en del interna problem med vissa kurser som kanske borde byggas om lite, men just nu är det väldigt tydligt att man lägger mycket energi på och blir ganska uppslutna i att vi måste expandera, säger han. 

En annan sak som Viktor ser förbättringspotential i är studenthälsan som finns på plats en dag i veckan, han tycker att det borde vara oftare. 

Inte så inkluderade

Viktor tycker inte att Ingesund är särskilt inkluderade i universitetets övriga studentliv. Han hade tyckt det var roligt om det var närmare integrerat, men tror att det som avgör är transport och möjlighet till övernattning i Karlstad. Men han har en lösning på problemet. 

– Det tänker jag att man skulle kunna ordna med någon buss som går tillbaka, om man kollar intresse och anmäler folk, att man får ett litet studentpris på den resan. Eller att Karlstad studentkår anordnar det själva. 

Om utbildningen fanns i Karlstad hade Viktor ändå valt Arvika som studieort och han tror att många andra hade gjort samma sak. Anledningarna är skolans läge, att studenterna kan fokusera bättre och har mindre saker som distraherar. 

– Det är många som lever sin cottage core-dröm lite här, man är väldigt nära skogen hela tiden. Sen är det en speciell atmosfär som byggts upp under lång tid. Om Ingesund legat i Karlstad hade inte detta funnits är jag rätt säker på, säger han. 

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter