×

Studentliv

Så slipper du pluggstressen i jul

Foto: Personlig utveckling centrum Foto:

För många studenter börjar oftast det nya året med en tentaperiod, vilket kan göra att man har det svårt att ta det lugnt och slappna av under julen och mellandagarna. Hitta en plan som fungerar för just dig och bestäm dig att det kommer gå vägen. 

Studenter som studerar på universitet och högskolor kan julen vara en hektisk period då man fortfarande håller på med en kurs. Höstterminen sluter inte förens i mitten av januari och då ligger oftast de avslutande examinations uppgifterna direkt efter julledigheten. Hur gör man då för att hitta ett lugn och att nå avslappning under julledigheten? 

KBT-psykologen Kirsti Tellas anser att man ska tydligt planera, bestämma tydligt vilka dagar man sak vara ledig respektive plugga på. När man väl är ledig gör man saker man mår bra av, vilket gör att man kan hitta ett lugn och inte stressa över pluggandet. När väl dagarna av plugg kommer ska man göra upp en plan över sitt pluggande. På detta sätt kan man se vad man ska uppnå för varje dag som går, något som också är viktigt är att planera sina pauser. 

Något som dock är viktig att veta är att olika studietekniker fungerar olika bra beroende på vem som pluggar. Därför är det bra att testa på lite olika och hitta den som fungerar för just dig. Många presterar bra om de börjar en lång tid innan examinationen, medan andra presterar bra när det är en kort tid kvar. Många lär sig bra av att veta att det finns en press på att lära sig och att prestera. 

Om man noga strukturerar upp vad man ska lära sig när innan man går på ledighet, brukar det gå bra när väl tentamen närmar sig. Oftast är det ju så när man väl går på ledighet så är ett 2 eller 3 veckor kvar till själva tentamen. 

På Kau.se kan du läsa om allmänna råd och tips hur du pluggar och hur du kan förbättra din inlärningsförmåga och hälsa. Nedan följer 6 pluggtips som kan hjälpa dig att hitta din teknik. 

1. Undvik störningsmoment

2. Hitta fokus

3. Närvaro

4. Lär andra vad du lärt dig 

5. Pausa i pluggandet

6. Planera din tid!

Läs mer om dessa tips på hemsidan; https://www.kau.se/student/ar-student/stod-under-studierna/studenthalsan/mot-studenthalsan/pluggtips

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter